Raluca Abrihan
Google lanseaza o solutie distractiva de a experimenta arta: Art Selfie, o aplicație care găsește cu cine te asemeni dintre operele de artă existente în "Google Arts and Culture". Cum funcţionează, cum îţi faci un art selfie.
Art Selfie este un experiment, care ia figura unei persoane dintr-un selfie și îi găsește un
„doppelgänger” (geamănul non-biologic, o persoană care seamănă cu alta, fără să aibă o legătură de sânge) în operele de artă din galeriile Google Arts & Culture.
Chiar dacă "geamănul” din picturi poate fi o surpriză, acesta este un mod foarte bun de a descoperi ceva nou. Art Selfie a fost pentru prima oară lansat în ianuarie 2018, fiind disponibil inițial în doar câteva țări. Începând de astăzi, acest experiment este la îndemâna întregului mapamond, inclusiv în România.
Cum îți faci un Art Selfie
Descarcă sau actualizează aplicația Google Arts & Culture. Deschide-o
Derulează în jos până vezi un card pe care scrie „Art selfie”
Apasă pe butonul „Începeți” pentru a lansa aplicația
Vei fi invitat să-ți faci o fotografie, iar apoi vei vedea operele de artă care seamănă cel mai bine cu tine
Din pagina de rezultate poți alege să dai „Share”, utilizând orice aplicație pe care o ai instalată și permite împărtășirea de imagini, sau să apeși pe pictura asociată pentru a afla mai multe detalii despre ea
De la începutul anului, peste 78 de milioane de Art Selfie-uri au fost făcute. Rezultatele acestui experiment pot fi uneori surprinzătoare: de exemplu această femeie din St Luis, Statele Unite, a cărei selfie a fost alăturat portretului bunicii sale, picturile asociate jucătorilor lui Bayern München sau ipostaza în care s-a regăsit Ellen DeGeneres.
Aplicația Art Selfie funcționează pe Android și iOS. Google nu utilizează poza realizată în cadrul acestui experiment pentru altceva, ci doar o păstrează până când termină căutarea și afișează rezultatele ei, a anunţat compania.
La baza Art Selfie se află tehnologia de învățare automată (machine learning) dezvoltată de Google. După ce persoana își face un selfie, fotografia este comparată cu fețele din picturile și obiectele de artă disponibile în colecțiile instituțiilor partenere Google Arts & Culture. După un scurt timp, utilizatorul va vedea rezultatul, alături de un procent estimat al gradului de asemănare estimat dintre portretul utilizatorului și cel din opera de artă. Un selfie poate astfel devenit un pas către descoperirea artei, prin mai multe informații despre pictura asociată, artistul care a semnat-o sau colecțiile muzeului în care este expusă.
Platforma Google Arts & Culture cuprinde milioane de obiecte de artă și artefacte, din preistorie și până în prezent, de la muzee de pe tot cuprinsul globului. Plecând de la un singur selfie - un Art Selfie - poți descoperi și explora:
Colecțiile digitalizate a peste 1500 de muzee, parteneri Google Arts & Culture, din peste 70 de țări.
Peste 6 milioane de poze, video-uri, manuscrise și alte documente de artă, istorie și cultură
Peste 7000 de expoziții digitale de pe platforma Google Arts & Culture
Peste 5000 de imagini la rezoluție foarte mare ale unor obiectele de artă din toată lumea, realizate cu Art Camera.