Denisa Crăciun

Gigantul IT german SAP, prezent și în România, concediază 3.000 de angajați

Thumbnail

Gigantul IT german SAP, care are aproape 660 de salariați și în România, a anunțat, joi, că va disponibiliza 3.000 de angajați, adică aproape 2,5% din totalul forței de muncă, potrivit News.ro, care citează CNBC

Anunțul a fost făcut de CEO-ul SAP, Christian Klein, în timpul teleconferinţei companiei privind veniturile din trimestrul patru din 2022.

„Ne concentrăm şi mai mult portofoliul în zonele în care suntem cei mai puternici pentru a continua creşterea noastră accelerată. Acest lucru ne-a determinat să anunţăm astăzi că intenţionăm să realizăm o restructurare foarte ţintită în anumite zone ale companiei, care va afecta până la 3.000 de poziţii şi va include o reducere a efectivului de aproximativ 2,5%”, a spus Christian Klein.

De cealaltă parte, CFO-ul SAP, Luka Mucic, susține că acum compania se îndreaptă „către o creştere de două cifre a profitului în 2023, aşa cum ne-am angajat întotdeauna, dar va fi doar un ajutor moderat din partea programului de restructurare pentru aceste rezultate”.

Cine este compania germană SAP, prezentă și în România

În România, SAP și-a deschis încă din anul 2002 o subsidiară. În 2021, firma înregistrată la București avea un număr mediu de 657 de angajați, o cifră de afaceri de peste 97 milioane de euro și profit de aproape 25 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Compania SAP a fost fondată în anul 1972, în Germania, de 5 ingineri ai companiei americane IBM: Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira și Claus Wellenreuther. În 2019, compania germană a avut venituri de 27,5 miliarde euro.

SAP vine de la „Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung”, adică Sisteme, Aplicații și Produse în Procesarea de Date”. La nivel mondial, SAP spune că este lider de piață pe segmentul soluțiilor software pentru afaceri.

În România, SAP a contribuit la dezvoltarea mediului de business local și la transformarea digitală a organizațiilor.

Spre exemplu, în 2011 a demarat un proiect de investiții la noi, prin deschiderea celui mai important centru de consultanță pentru tehnologiile SAP din Europa, care deservește clienții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cu ajutorul a peste 714 de angajați.

Compania are și o oarecare legătură mai puțin știută cu România. Hasso Plattner, co-fondator și președinte al Consiliului de Supraveghere al SAP SE, are rădăcini în România.

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, dezvăluia, într-un interviu acordat HotNews în anul 2017, că Plattner s-a născut în Germania din părinți sași din Transilvania.

„Cel mai bogat și generos german, Hasso Plattner, s-a nascut la Berlin , în 1944, într-o familie de medici sași din Sibiu, care parasise Romania cu trupele germane. El este creatorul grupului informatic SAP și a înfiintat recent la Potsadm un intitut de înalte studii si un muzeu de artă, amândouă de importanță globală. Plattner nu s-a mai intors în România, nu dă interviuri dar când a auzit că Universitatea Lucian Blaga din orasul natal al părinților și străbunilor are idei și nevoi și-a trimis mesagerii la Sibiu. Se pune la cale un proiect important acolo”, a spus Hurezeanu.

Într-adevăr, în 2018, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a anunțat că a primit o donație de la Institutul „Hasso Plattner”, de 4,2 milioane de euro, potrivit publicației sibiene Turnul  Sfatului. Banii aveau să fie direcționați în susținerea tinerilor studenți și cercetători din Sibiu.

Parallax

Vizualizari
1878
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri