Denisa Crăciun

Gigantul elvețian Clariant, de produse chimice, închide fabrica din România, după o investiție de 140 milioane EUR, inclusiv cu fonduri UE

Clariant

Gigantul elvețian Clariant, de produse chimice, închide fabrica sa de bioetanol din Podari, județul Dolj, pe care a deschis-o în 2022, a anunțat compania, miercuri.

Decizia vine pe fondul unor pierderi continue, iar fabrica din Podari nu mai poate justifica continuarea producției, care „ar necesita cheltuieli de capital suplimentare semnificative”, conform conducerii companiei. Totodată, Clariant își va reduce operațiunile din Germania.

Odată cu închiderea fabricii din România, compania elvețiană fondată în 1995 va renunța la 120 de angajați, conform Reuters. De asemenea, decizia de reducere a operațiunilor  din Germania va afecta  50 de salariați. 

În iulie 2023, „Clariant a început o evaluare strategică a opțiunilor pentru fabrică, după ce a devenit clar că nu a atins parametrii operaționali vizați”, spune compania.

„După o analiză atentă a tuturor opțiunilor strategice, am decis să închidem operațiunea Podari. Vom lucra îndeaproape cu reprezentanții angajaților din România și Germania și ne angajăm să găsim cele mai responsabile soluții din punct de vedere social. Pentru o companie care se concentrează pe inovare, este necesar să luăm decizii ferme atunci când un proiect nu îndeplinește așteptările și să executăm și riguros strategia noastră de creștere sustenabilă”, a declarat Conrad Keijzer, CEO al Clariant.

În 2017, elvețienii au luat decizia de a deschide fabrica de bioetanol în Podari, care a început producția propriu-zisă în 2022, în urma unei investiții de 140 milioane EUR, din care 40 milioane EUR din fonduri UE.

Parallax

Vizualizari
11475
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
C
A
Ei au zis, de mai multe ori, că scopul lor nu e să producă bioetanol, ci să vândă licențe către terți. Aveau deja o făbricuță mai mică în Germania și probabil că au vrut să convingă potențialii clienți că iată, se poate și la scară industrială. Singura concluzie logică, după ce au băgat multe zeci de milioane, și după ce îi va costa foarte mult să o închidă, e că ditamai Clariant-ul a intrat într-un mare turkish delight și că tehnologia cu care s-au lăudat nu e bună.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri