Adi Iacob

Furt de 122 milioane $ de la Facebook şi Google. Hoţul a emis facturi false, iar companiile le-au plătit

Thumbnail

Un est-european ar putea fi condamnat la 30 de ani de închisoare pentru fraudă, furt de identitate și spălare de bani, după ce a recunoscut că a furat 99 de milioane de dolari de la Facebook și 23 de milioane de dolari de la Google între 2013 și 2015. Evaldas Rimasauskas a obținut banii trimițând facturi către Google și Facebook pentru servicii pe care companiile nu le-au cumpărat și pe care el nu le-a furnizat, iar giganții IT le-au plătit oricum.

Facturile false erau însoțite de "contracte și scrisori care păreau realiazate și semnate de către directori și agenți ai companiilor prejudiciate și care aveau ștampile false imprimate cu numele firmelor prejudiciate, care urmau să fie prezentate băncilor", menționează documentele disponibile pe site-ul Departamentului de Justiție al Statelor Unite

Se pare că nimeni nu a verificat mai întâi dacă acestea corespundeau facturilor/ordinelor de plată emise în cadrul companiilor.

Cum a reușit

Rimasauskas a înregistrat o firmă în Letonia cu același nume ca și producatorul asiatic de calculatoare Quanta Computer Inc și a deschis mai multe conturi bancare în Cipru, Lituania, Ungaria, și Letonia pentru a primi plățile de la Google și Facebook.

Evaldas Rimasauskas Indictment by Adi Iacob on Scribd

Cu ajutorul mai multor e-mailuri falsificate și folosind faptul că cele două companii aveau denumiri identice (Quanta Computer), lituanianul a reușit să păcălească angajații Google și Facebook, precum și băncile și i-a convins șă aprobe plăți către conturile companiei sale din Letonia.

După ce a primit fondurile în conturile bancare pe care le controla, Rimasauskas a distribuit banii în conturi din alte șase țări, încercând să-și acopere urmele.

După cum este detaliat în documentele oficiale, Rimasauskas a acceptat să înapoieze aproximativ 50 de milioane de dolari.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu celelalte 72 de milioane de dolari, dar este posibil ca lituanianul să fi spălat banii folosind conturi bancare din Cipru, Lituania, Ungaria, Slovacia și Letonia. 

"Am detectat această fraudă și am alertat cu promptitudine autoritățile. Am recuperat fondurile și suntem mulțumiți că această chestiune a fost rezolvată", au afirmat reprezentanții Google, citați de BleepingComputer.com.

"Rimasauskas ar putea primi o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de fraudă, furt de identitate și trei acuzații de spălare a banilor", precizează documentul.

Parallax

Vizualizari
23463
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri