Denisa Crăciun

Frauda auto pe piața de mașini SH din România: 6 din 10 vehicule rulate, implicate în cel puțin un accident

Thumbnail

Frauda auto pe piața de mașini second hand din România este o problemă care persistă de mult timp, ponderea mașinilor care au avut kilometrajul dat înapoi în țara noastră fiind de aproape 19,8%¸ potrivit unei companii IT de verificare a istoricului auto.

În același timp, aproape 6 din 10 vehicule rulate au fost implicate în cel puțin un accident în trecut, potrivit carVertical. În plus, frauda auto de pe piața de mașini SH din România expune cumpărătorii unor riscuri financiare și de siguranță, umflă ilegal prețurile și creează un sentiment de neîncredere în piața mașinilor-rulate, conform Autovit.ro.

Fraudarea kilometrajului și ascunderea înregistrărilor de daune sunt unele dintre cele mai comune înșelătorii de pe piața de mașini second hand. Totuși, nu piața locală expune cumpărătorii de mașini second hand la cel mai mare risc.

Comerțul transfrontalier cu mașini vine la pachet cu probleme ascunse și este sursa principală de fraudare a kilometrajului. Conform unui comunicat transmis de Autovit.ro, până la 50% dintre mașinile rulate importate pot avea citirile odometrului modificate.

Darea înapoi a kilometrajului este tratată diferit în Europa. Practica este interzisă în 25 de țări ale UE, iar pedepsele variază de la până la doi ani de închisoare în Franța până la o amendă de 226 de euro în Slovacia.

Asimetria informațională între vânzători și cumpărători creează neîncredere în piața de mașini second hand. Mai mult, companiile cinstite de pe piața de mașini la mâna a doua sunt și ele prejudiciate, pentru se luptă impotriva concurenței neloiale din partea unor vânzători necinstiți, spune compania de vânzare-cumpărare de mașini noi și SH.

De aceea, Autovit.ro construiește împreună cu carVertical un registru la nivel global al istoricului auto, care ar putea ajuta cumpărătorii de vehicule la mâna a doua să evite escrocheriile.

Cei care caută o mașină pe Autovit, pot avea acces la un raport cu istoricul mașinii, în baza seriei de șasiu (codul VIN) existent pe platforma online de vânzare-cumpărare a autoturismelor second hand.

„Noi facem permanent demersuri pentru a crește nivelul de informare al utilizatorilor cu privire la mașinile second-hand care pot fi tranzacționate pe platforma online. În ultima perioadă, achizițiile de pe piața auto s-au făcut mult mai atent și mai calculat, iar deciziile de cumpărare s-au luat după un timp mai îndelungat de verificare, negociere și dezbatere pentru securizarea investiției. Acum procesul poate fi mai rapid și mai sigur”, ­spune Andrei Dumuta, General Manager Motors Romania.

Ambele companii se așteaptă ca aceste modificări să ajute cumpărătorii de mașini să achiziționeze vehicule rulate fiabile, la prețuri rezonabile. De asemenea, ar trebui să ajute vânzătorii cinstiți de mașini să-și vândă vehiculele în cadrul unei concurențe loiale.

Parallax

Vizualizari
1011
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri