Denisa Crăciun

FOTO: Cum arată cel mai scump apartament din cel mai nou hotel de lux din București

Thumbnail

Vechea clădire a băncii Marmorosch – Blank din Centrul Istoric al Capitalei, devenită cel mai nou hotel de lux din București, după o investiție de 42 de milioane de euro, are un apartament prezidențial care poate fi închiriat cu 1.200 de euro pe noapte, iar seiful fostei bănci, păstrat în întregime, a fost transformat în bar.

Hotelul de 5 stele Marmorosch Bucharest are un total de 217 camere, care amintesc de perioada interbelică, cu tavane înalte și ferestre mari și o capacitate totală de aproape 200 de persoane.

Încă de la intrare, clădirea impresionează prin scara monumentală din marmură, conservată în întregime, precum și prin parter, care a fost transformat în recepție și restaurant.

La etajul 1 al clădirii emblematice se află apartamentul prezidențial, unul dintre cele mai mari din clădire, cu o suprafață e 170 de metri pătrați. Apartamentul de lux, care poate fi închiriat cu 1.200 de euro, a fost biroul lui Mauriciu Blank, administratorul băncii Marmorosch - Blank și al lui Jacob Marmorosch, fondatorul vechii bănci.

Thumbnail

Lângă această încăpere se află și o cameră de consiliu, care a fost restaurată, precum și o cameră de secretariat, care a fost transformată în baie. În biroul de consiliu există o ușă „secretă”, care a fost de asemenea păstrată, și care în trecut ducea către ghișeele băncii.

Thumbnail
Thumbnail

Lambriurile camerelor au fost și ele conservate, în timp ce ușile duble au suferit câteva schimbări, o parte din ele fiind refăcute pentru instalarea sistemelor de acces.

Primul etaj are 5 camere, care se aseamănă cu apartamentul prezidențial, dar au suprafețe mai mici.

Vechiul sediu al Marmorosch - Blank, o clădire cu o istorie bogată, de peste 100 de ani, îmbină acum arhitectura modernă cu designul secolului al XIX-lea și reprezintă, astfel, La Belle Époque.

„S-a lucrat non-stop aici, și la interior și la exterior, de către o echipă de restauratori care au în portofoliu multe clădiri, imi amintesc acum de Tribunal, Tribunalul București [...] și diverse alte clădiri și care au performat foarte bine, sunt pasionați de ceea ce fac și chiar au făcut la superlativ totul”, spune autorul principal al proiectului, arhitectul Adrian Soare, despre restauratorii clădirii.

Infobox: Proprietarii clădirii Marmorosch - Blank în 173 de ani: 

 • 1848 – înființată de Iacob Marmorosch;
 • 1905 - banca a fost transformată în societate pe acțiuni;
 • 1915 – 1923 – sediul băncii Marmorosch – Blank a fost consturit după planurile arhitectului Petre Antonescu;
 • 1930 – intră în faliment, ca urmare a crizei economice mondiale;
 • 1948 – banca a fost lichidată, odată cu preluarea puterii de către regimul comunist;
 • 2004 – BRD a cumpărat clădirea de la RAAPPS cu aproape 740 mii de euro;
 • 2007 – BRD vinde clădirea Marmorosch – Blank firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 milioane de euro. Firma Doamnei Imobiliare SRL, deținută de alți asociați și de firma Băneasa Developments, prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu a dezvoltat complexul comercial Băneasa, potrivit profit.ro;
 • 2018 – Apex Alliance a cumpărat clădirea fostei bănci Marmorosch Blank.

Construită între anii 1915 și 1923, fosta bancă a fost transformată în hotel în aproape 3 ani, lucrările de restraurare începând în 2018. Palatul Marmorosch - Blank, situat pe strada Doamnei nr. 2-4, a fost creat după planurile arhitectului Petre Antonescu, structura clădirii fiind realizată de inginerul Anghel Saligny, iar la interior regăsim picturi murale de Cecilia Cuțescu-Storck.

Thumbnail

În prezent, hotelul dispune de 4 săli de conferințe,  în care pot fi găzduite 230 de persoane, dar și de o sală de ballroom, restaurant, spa, fitness și piscină, iar cea mai ieftină cameră poate fi închiriată cu 160 euro.

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Fostul seif al băncii Marmorosch - Blank, transformat în bar

Cele 3.600 de casete de valori de alamă masivă din fostul seif al băncii Marmorosch - Blank au fost restaurate și păstrate, iar în prezent tezaurul clădirii emblematice a fost transformat în bar. Inclusiv ușa seifului, care cântărește 5 tone, a fost conservată și restaurată. Fiecare cameră de hotel are o casetă dedicată unde locatarul își poate păstra lucrurile de valoare.

Thumbnail

Sub seiful public, care are pereți de 1,20 m, se află un alt seif în care fosta bancă își ținea banii și valorile. În perioada interbelică oamenii considerau că „tezaurul” (n.r. seiful) băncii Marmorosch - Blank era cel mai mare depozit de diamante din Europa.

Thumbnail
Thumbnail

După Revoluție, clădirea a fost folosită de BRD, care a cumpărat-o și apoi a vândut-o, în 2007. De restaurarea fostei bănci s-a ocupat grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management, dezvoltatorul proiectului.

Grupul funcționează în parteneriat cu Marriott International, iar proiectantul hotelului a fost biroul de arhitectură Cumulus.

Ce dotări trebuie să aibă un hotel de 5 stele

Există o serie de criterii pe care hotelurile de 5 stele trebuie să le îndeplinească, pentru că pretențiile clienților sunt, evident, mai ridicate când vine vorba de serviciile hoteliere de calitate superioară.

Astfel, câteva dintre cerințele obligatorii sunt:

 • servicii suplimentare
 • produse hoteliere de bună calitate
 • personal administrativ poliglot
 • recepție deschisă 24/7
 • portar
 • parcare cu valet
 • room service 24/7
 • parcare auto
 • rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități

Marmorosch Bucharest are locuri limitate de parcare, însă oaspeților le pot fi parcate mașinile în staționarea subterană din Piața Universității, în urma unei înțelegeri între hotel și administratorii parcării.

Parallax

Vizualizari
11638
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri