Adi Iacob

Fortnite: Infractorii spală bani prin intermediul celui mai popular joc video online

Thumbnail

Membrii unor grupuri de infracționalitate organizată folosesc cel mai popular joc video online - Fortnite -  pentru a spăla bani prin intermediul monedelor virtuale din joc, au dezvăluit jurnaliștii de la The Independent. Detaliile cardurilor de credit furate sunt folosite pentru a achiziționa V-bucks - moneda virtuală folosită pentru a cumpăra articole în joc - din la magazinul online al Fortnite. Prin vânzarea V-bucks la un preț redus pentru jucători, infractorii reușesc să "spele" banii.

Jocul online a devenit popular deoarece este gratuit și disponibil pe mai multe platforme de jocuri video. Cu peste 200 de milioane de jucători din întreaga lume, jocul a generat un profit de 3 miliarde de dolari în 2018 pentru dezvoltatorii Fortnite - Epic Games.

O investigație efectuată de publicația britanică The Independent despre piețele negre online pe care sunt vânduți V-bucks, realizată împreună cu firma de securitate cibernetică Sixgill, a scos la iveală amploarea operațiunilor de spălare a banilor.

Monedele virtuale din joc sunt vândute în cantitate mare dark web - o parte a internetului accesibilă numai folosind software-uri specializate - precum și în cantități mai mici prin intermediul publicității pe platforme sociale precum Instagram și Twitter.

Angajații Sixgill s-au prezentat ca potențiali clienți și au descoperit că operațiunile se desfășoară pe tot globul în chineză, rusă, spaniolă, arabă și engleză.

Nu este clar cât de mult profit au reușit să facă infractorii prin spălarea banilor, deși firma de securitate cibernetică a constatat că articolele din jocul Fortnite vândute pe eBay au adus încasări de peste 250.000 de dolari, într-o perioadă de 60 de zile, anul trecut.

Un vânzător de astfel de monede virtuale de pe dark web, cercetat de The Independent, pretinde că oferă V-Bucks la preț redus ca formă de caritate. Vânzătorul acceptă plata în criptomonedele bitcoin și bitcoin cash, care sunt greu de urmărit de către agențiile de aplicare a legii.

Un studiu separat, realizat de firma de securitate cibernetică IT Zerofox, arată că au existat 53.000 de cazuri diferite de escrocherii online legate de jocul Fortnite între începutul lunii septembrie și începutul lunii octombrie 2018. Firma estimează că 86% din incidentele de înșelătorie au fost realizate prin intermediul unor rețele sociale precum Facebook, Instagram și Twitter.

Dezvoltatorii Fortnite, Epic Games, nu au răspuns solicitării de comentarii celor de la The Independent, iar experții în securitate declară că firma nu ia suficiente măsuri pentru a preveni activitățile ilegale de pe platforma sa.
 

Parallax

Vizualizari
8134
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri