Denisa Crăciun

Fondatoarea unui startup de testare a sângelui riscă 20 de ani de închisoare

Thumbnail

Elizabeth Holmes, fondatoarea și CEO-ul (directorul general) Theranos, o firmă de testare a sângelui, ce anunța o tehnologie revoluționară și ajunsese să valoreze peste 9 miliarde de dolari, este judecată pentru acuzațiile de fraudare a investitorilor și a pacienților.

Potrivit CNBC, 12 capete de acuzare (10 de fraudă și 2 de înșelăciune) au fost formulate împotriva fondatoarei startup-ului, care ar putea fi condamnată la 20 de ani de închisoare, dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate.

Alături de Elizabeth Holmes, și fostul său partener, Ramesh „Sunny” Balwani (56 ani), fost președinte Theranos, este acuzat de fraudarea finanțatorilor și a pacienților.

De-a lungul timpului, fostul startup a primit investiții de 700 milioane de dolari. Procurorii din California susțin că fostul cuplu nu numai că a înșelat investitorii, dar au pus în pericol viețile a mii de persoane.

Povestea Theranos – de la promisiuni, la apogeu

Theranos a fost fondată în 2003 de Elizabeth Holmes, care acum are 37 de ani. La momentul lansării firmei de testare a sângelui, fondatoarea era comparată cu Steve Jobs.

Cu aproape 10 ani în urma, Holmes a fost numită și „Fata de Aur” din Silicon Valley, fiind cea mai tânără miliardară americană, care a ajuns la o asemenea performanță prin propriile puteri.

Ideea business-ului a pornit de la frica lui Elizabeth Holmes de ace. Scopul startup-ului a fost ca analizele de sânge să se poată face mult mai rapid și mai puțin dureros. Theranos a dezvoltat o tehnologie prin care susținea că analizele se pot face pornind de la câteva picături de sânge luate printr-o înțepătură în deget.

Tehnologia folosea un "nano-container" pentru colectarea mostrelor, iar Theranos a prezentat ideea ca fiind revoluţionară.

În 2018, Wall Street Journal (WSJ) a arătat că Theranos ar fi furat tehologii de la alte companii și nu era capabilă să facă analizele promise.

După dezvăluirile WSJ, Autoritatea americană Food and Drug Administration a anunțat că dispozitivele companiei nu au fost testate în întregime și nici autorizate înainte de a fi folosite pe pacienți.

Așa a ajuns Elizabeth Holmes să fie cercetată pentru fraudă și înșelăciune față de investitorii, doctorii și pacienții Theranos.

BusinessInsider a relatat că Theranos a renunțat treptat la aproape toți angajații, și a fost nevoită să achite datorii imense creditorilor, precum și amenzile uriașe primate de-a lungul timpului, ajungând astfel în faliment.

Parallax

Vizualizari
10558
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri