Denisa Crăciun

Firmele din România se vor lupta pentru angajații cu experiență în 2023. Top joburi la mare căutare anul viitor (studiu)

Angajații cu experiența, cei mai cautati in 2023 de firmele romanesti

Criza de pe piața HR se va amplifica în următoarele luni, iar firmele vor fi în competiție pentru recrutarea de angajați experimentați, arată un studiu.

69% dintre responendeții unui studiu Frames sunt de părere că 2023 va fi anul în care păstrarea de angajați calificați va fi o provocare, în contextul problemelor din economie.

Marea majoritate din cei peste 260 de manageri chestionați afirmă că își vor fideliza angajații, dar se așteaptă ca aceștia să își caute mai activ un loc de muncă mai sigur și mai bine plătit, pe fondul inflației care va afecta puternic nivelul salariilor.

În acest context, 73% dintre respondenți se tem că nu vor găsi angajați experimentați în 2023.

Conform studiului, sunt sectoare în care angajații specializați sunt tot mai puțini, cum sunt industria automotive sau IT. Acestea se dezvoltă atât de repede încât piața HR nu face față. 

„Problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de management și s-au accentuat în zona de angajați specializați și chiar și entry level”, arată barometrul. 

Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și ofertă să crească pe măsură ce problemele economice se vor adânci, de la inflație la posibila recesiune tehnică.

Firmele își vor diversifica tot mai mult paleta de servicii în 2023, astfel că nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.

Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2023:

  • 72% dintre cei chestionați au menționat pachetul salarial;
  • 61% au amintit de soliditatea firmei;
  • 43% au indicat facilitățile suplimentare puse la dispoziția angajaților (traininguri, participări la evenimente, bonuri de masă, facilități de transport etc);
  • creșterea interesului managerilor pentru flexibilitatea programului de lucru, manifestată de 41% dintre respondenți.

Potrivit rezultatelor barometrului, 52% dintre managerii chestionați au menționat o creștere salarială între 10-15% în 2023. 26% vor să crească salariile cu peste 15%, iar 22% estimează un avans al salariilor sub 10%, în funcție de situația economică.

Și investiția în dezvoltarea personală devine tot mai importantă pe măsură ce nivelul salarial se aplatizează în anumite domenii. 

Astfel, angajații caută să își maximizeze șansele de a avea un job mai bine plătit datorită trainingurilor, specializărilor, work-shop-urilor și programelor de pregătire profesională, arată barometrul. 

TOP cele mai căutate locuri de muncă în 2023

Cele mai căutate locuri de muncă în 2023 vor fi în:

  1. IT;
  2. retail;
  3. construcții și servicii.

63% dintre managerii chestionați consideră că cei mai căutați vor fi angajații din sectorul IT, mai ales în contextul dezvoltării semnificative a economiei digitale.

Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile celor intervievați, s-au situat retailul, menționat de 51% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (49%), serviciile (42%), medical/pharma (38%), serviciile de suport (22%) și industria auto, cu tot cu activitățile aferente (19%).

„Dincolo de business-urile clasice, precum retailul și construcțiile, dinamica economică generează o cerere tot mai mare de personal în sectoarele de automatizare a proceselor, de programare și gestiune a fluxurilor de date și marfă. Ne îndreptăm spre Industry 4.0, a patra revoluție industrială, în care automatizarea și digitalizarea business-urilor se vor afla în prim-plan. Cine nu va investi în optimizarea fluxurilor de lucru, în cercetarea digitală a pieței, în optimizarea datelor de producție și vânzări, în eficientizarea activității va avea de pierdut. Competitivitatea economică se va regăsi în principal în aceste tendințe’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit concluziilor barometrului pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea când oricine putea fi înlocuit, dacă nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale să apună.

„Într-o piață în care cererea de forță de muncă de calitate este puternic disproporționată în raport cu oferta, echilibrul va putea fi găsit doar în măsura în care ambele părți – angajați și angajatori - vor accepta relația de parteneriat, cu toate beneficiile și obligațiile aferente”, mai arată barometrul.

Barometrul privind perspectivele pieței de muncă a fost realizat de Frames în perioada 1 – 9 octombrie 2022, pe un eșantion de 260 de oameni de afaceri și experți HR din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul și interviul telefonic.

Parallax

Vizualizari
1164
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri