Claudiu Zamfir

Firme românești de transport: „Plătim o asigurare doar ca să circulăm pe stradă. Nu există despăgubiri la timp și integrale”

camion-autocar-dreamstime.jpg

Firmele românești reunite în Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) reclamă că o serie de societăți de asigurări achită târziu și parțial  daunele rezultate în urma unor accidente, fără ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ia măsuri împotriva acestora.

„Plătim o asigurare doar ca să circulăm pe stradă. Nu există despăgubiri la timp și integrale. Asiguratorii preferă să achite 3 ani mai târziu, în instanță, nesancționați de ASF. COTAR va monitoriza în continuare evoluțiile din piața de asigurări și transmite conducerii ASF mesajul: Rămânem cu ochii pe voi și nu vom ezita să informăm publicul și instituțiile abilitate despre orice derapaj din piață de asigurări pe care se presupune că o supravegheați!” - a declarat  Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, într-un comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

Transportatorii mai spun că „în ultimii 30 de ani au existat 13 falimente în piața de asigurări din România și nimeni nu a răspuns pentru aceste tunuri financiare”. „Mai mult, în anii în care firmele de asigurari intrau în faliment, instituția responsabilă cu supravegherea acestei piețe își acordă prime de performanță”.

Patronii din transporturi reclamă și o inacțiune a procurorilor în cazul falimentelor din industria asigurărilor.

„Direcția Națională Anticorupție și DIICOT prezintă un dezinteres total față de marile fraude de miliarde de euro care au avut loc în această piață. Parlamentul României, deși a fost informat din timp despre tunurile financiare care se pregăteau, a prezentat același dezinteres precum DNA și DIICOT în luarea unor măsuri care vizau  mari cazuri de fraudă și corupție din piața asigurărilor” - spun transportatorii COTAR.

Confederația patronală a comandat un studiu sociologic privind gradul de încredere al populației adulte în Autoritatea de Supraveghere Financiară și în sistemul de asigurări privat din România din care reiese că doar 16% dintre români consideră ca firmele de asigurări sunt preocupate să plătească despăgubirile în caz de daună.

În perioada 24-31 martie 2024 a fost realizat un sondaj, de către The Center for International Research and Analysis, condus de profesorul Marius Pieleanu, la solicitarea COTAR - confederație reprezentativă la nivel national. Au fost chestionați 1.043 de subiecți adulți, datele fiind ponderate pe criterii precum nivelul de educație și mediul de rezidentă, metoda de culegere a datelor fiind telefonică (CATI), iar eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

  • La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, ASF are vreo vină pentru cele 13 falimente din piața de asigurări din ultimii 30 de ani?” - doar 5% dintre respondenți consideră ca ASF nu are nicio vină.
  • La întrebarea: „Pe o scală de la 1 la 10, câtă încredere aveți în firmele de asigurări din România?” - 3% dintre subiecți au acordat cumulat note de 9 și 10 firmelor de asigurări din România.
  • La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, firmele de asigurări sunt mai degrabă preocupate să vă despăgubească, atunci când aveți o daună sau sunt preocupate de a câștiga cât mai mulți bani?” - doar 16% dintre români cred că firmele de asigurări sunt preocupate să îi despăgubească, în caz de daună.
  • La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, salariile angajaților ASF sunt prea mici sau prea mari față de performanțele obținute de ASF?” - 2% consideră că salariile de la ASF sunt prea mici în legătură cu performanțele obținute de către Autoritate.
  • La întrebarea: „Ce notă, de la 1 la 10, ați acorda ASF, în urma creșterii prețului RCA și a falimentelor din piața de asigurări?” - doar 1% au acordat cumulat note de 9 și 10 instituției ASF.  
  • La întrebarea: „Dumneavoastră, personal, ați avea curajul să cumpărați și alte produse/servicii de asigurare de la firmele de asigurări din România, în afară de produsul obligatoriu, numit RCA?” - 46% au răspuns că nu ar avea curajul, iar 14% nu au răspuns la întrebare.

„Cele 6 răspunsuri la întrebări reprezintă un duș rece, atât pentru piața de asigurări din România, cât și pentru ASF. Românii au transmis un mesaj clar: ASF nu își face treaba, iar firmele de asigurări nu urmăresc interesul consumatorilor. Acesta este nivelul de satisfacție al românilor, în anul 2024, în piata de asigurări private din România și în Autoritatea de Supraveghere Financiară” - conchide COTAR.

 

Parallax

Vizualizari
4192
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri