Claudiu Zamfir

TOP UE: Firmele românești au cele mai mari probleme în a angaja IT-iști

Thumbnail

Firmele din România au cele mai mari dificultăți în a angaja specialiști în tehnologia informației și comunicații (IT&C), comparativ cu societățile din celelalte state ale Uniunii Europene, relevă cele mai recente statistici disponibile, publicate vineri de Eurostat.

În anul 2018, doar 3% dintre companiile din România au încercat să recruteze specialiști IT. Cu toate acestea, România este pe primul loc în UE în privința dificultăților întâmpinate de firme în recrutarea acestor specialiști.

Unui procent de 90% dintre firmele din România care au încercat să recruteze IT-iști le-a fost greu să-și ocupe posturile respective, conform datelor de la nivelul anului 2018.

De menționat că în România anumite categorii de specialiști IT beneficiază de scutire de impozit pe venit, începând cu anul 2004, în anumite condiții.

Ulterior, a fost extinsă lista categoriilor de beneficiari: programatori, administratori baze de date, analiști, ingineri de sisteme în informatică și de sisteme software și altele.

Din 2018, anul la care face referire statistica publicată acum de Eurostat, scutirea de impozit pe venitul IT-iștilor a fost erodată de ordonanța de urgență 79/2017, care prevedea scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% și mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Impactul negativ asupra salariilor din IT a fost atunci de circa  6,6%, după unele calcule publicate de StartupCafe.ro.

Pentru a atenua acest impact negativ, Guvernul de atunci a mai dat o ordonanță de urgență în 2018 (OUG 3/2018), care, prin derogare de la Codul fiscal, a instituit un mecanism specific de calcul si plata a CASS individuala datorata de salariații din sectorul IT, doar cu condiția majorării de către angajatori a salariilor angajaților lor cu cel puțin 20% față de salariul brut aplicabil la nivelul lunii decembrie 2017.

În acest caz angajatul respectiv rămânea cu salariul net intact, conform calculelor efectuate de consultantul Fiscal Angela Roșca, pentru StartupCafe.ro.

Mecanismul de compensare a fost însă valabil doar pe durata anului 2018 și nu a mai fost prelungit și pentru anii 2019 și 2020. Astfel, programatorii și alți IT-iști beneficiază mai departe de scutire de impozitul de 10%, nu și de mecanismul de compensare pentru contribuții.

În decembrie 2019, în domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei - activităţi de servicii informatice, salariul mediu net primit de un angajat era de 7.689 de lei pe lună, iar brutul ajungea la 12.170 de lei pe lună, conform celor mai recente date disponibile, publicate în februarie 2020 de Institutul Național de Statistică. Comparativ, pe totalul economiei românești, salariul mediu net era de 3.340 de lei pe lună, iar brutul ajungea la 5.465 de lei pe lună.

În decembrie 2018, anul la care face referire clasamentul Eurostat, IT-iștii aveau un salariu mediu net de 6.888 de lei pe lună, în timp ce brutul se ducea la 10.929 de lei. Salariul mediu pe economie era de numai 2.957 de lei, net și 4.938 de lei, brut atunci.  

Revenind la clasamentul european al dificultăților firmelor în angaja IT-iști, România este urmată în topul greutăților de: Cehia (80%), Austria (74%), Suedia (72%).

La polul opus, țările care au avut cel mai mic procent de firme cu dificultăți în a recruta IT-iști sunt: Spania (27%), Grecia (38%) și Bulgaria (42%).

În medie, la nivelul întregii Uniuni Europene 58% dintre firmele care au încercat să recruteze IT-iști s-au lovit de greutăți în a-și ocupa posturile respective, în 2018. Din calculul acestei medii a fost scoasă Marea Britanie, care a ieșit din UE în anul 2020.

Datele Eurostat au la bază informațiile transmise de institutele de statistică naționale.

Thumbnail

Parallax

Vizualizari
8556
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri