Claudiu Zamfir

Motivul pentru care firmele IT nu-și prea mai găsesc programatori în România

Thumbnail

Firmele IT din România au mari dificultăți în a-și găsi specialiști să-i angajeze și din cauza numărului mic de studenți pregătiți anual de universitățile românești în specializările de tehnologie a informației, pe fondul lipsei de profesori titulari, a afirmat, vineri, reprezentanta celei mai mari asociații patronale a firmelor de software din țară.

Gabriela Mechea, director executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), atrage atenția că din 2001 până acum universitățile din România încadrează cam același număr de studenți în specializări IT, dar cererea din partea firmelor este de 5 ori mai mare.

„În ultimii 15 ani cifrele de școlarizare au rămas cam aceleași, deși nevoia a crescut de 5 ori”, a spus reprezentanta ANIS la conferința „Provocări pentru industriile IT&C din România”, organizată de Grupul Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Muncipiului București.

„În primul rând, nu sunt multe cadre didactice titluare. Fără număr mare de cadre didactice titluare, univeristățile nu-și pot măări cifra de școlarizare.  Nu există pentru că tot mai puțini tineri aleg cariera didactică și tot mai puțini optează să urmeze cursuri de doctorat. Companiile de tehnologie încearcă să rezolve acest lucru cât se poate: utilează laboratoare și mulți angajați din IT predau cursuri și laboratoare pe tehnologii. Dar nu pot fi profesori titulari fără doctorat”, a mai spus Mechea.

„ANIS a început un proiect, Bursele ANIS, prin care ne-am propus să aducem programa universitară la nivelul cerut de companiile de tehnologie și să intrducem tehnologii noi, pentru ca absolvenții să fie pregătiți în tehnologiile care se cer pe piață: cybersecurity, fintech, machine learningm IoT. Totuși, ne învârtim într-un cerc. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât cadrele universitare sunt mai puține, cu cât sunt cadrele mai puține, cu atât mai mult nu se poate crește numărul de absolvenți”, a mai afirmat ea.

Directoarea ANIS susține că în universități „problemele nu sunt de ordin financiar și nici nu țin de spațiu” în clădiri.

De asemenea, firmele de software vor să aducă specialiști din afara Uniunii Europene pentru a-i angaja în România, dar se lovesc de birocrație, deși Guvernul a majorat limita până la care pot fi aduși oameni din afara UE, pentru anul 2019, de la 10.000 la 15.000 de lucrători .

„Avem nevoie să importăm specialiști. În 2019 există un contingent de 15.000 de lucrători străini în România, față de 10.000 câți erau până acum. În primele 5 luni ale anului s-au acordat 2.749 de avize. Procesul de obține avize este atât de complex, de birocratic încât descurajeză companiile. M-am întâlnit zilele trecute cu directorul unei companii IT. Au vrut să aducă în România 4 persoane din Ucraina. A fost o bătaie de cap încât am renunțat și a fost mai ușor să deschidem un birou în Ucraina și să-i angajăm acolo”, a declarat Gabriela Mechea.

Parallax

Vizualizari
15304
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Csupor
Jenő
Unde nu gasesc? Ca in Cluj e invers, ca progamator (cu 8 ani de experienta), nu gasesti de lucru.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri