Claudiu Zamfir

Firme IT membre ANIS: Guvernul pune în pericol dezvoltarea IT-ului românesc pe termen lung

laptop-spart-ciocan-dreamstime

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care reunește 170 de firme de profil, atrage atenția că noile măsuri fiscale plănuite de guvernanți aproape că elimină scutirea de impozit pe venitul salariaților din IT, Guvernul punând astfel în „pericol dezvoltarea industriei IT pe termen lung, prin măsuri fiscale discutate în secret, fără consultarea industriei”.

Redăm comunicatul transmis de ANIS publicației StartupCafe.ro:

ANIS: Guvernul pune în pericol dezvoltarea industriei IT pe termen lung, prin măsuri fiscale discutate în secret, fără consultarea industriei

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, își exprimă îngrijorarea pentru modalitatea în care Coaliția de guvernare alege să pericliteze viitorul industriei IT și atuul României în acest sector la nivel regional și global prin măsuri fiscale discutate fără consultarea reprezentanților industriei, cu aplicabilitate imediată, fără respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal. Ținând cont că reprezentanții guvernului au asumat public în ultimele luni că modificările fiscale nu vor viza sub nicio formă industria IT, dat fiind aportul puternic pozitiv în creșterea PIB și echilibrul adus de sector în balanța comercială, ANIS atrage atenția că prin continuare intențiilor actuale decidenții riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional, cu țări precum Bulgaria și mai ales Polonia care vor profita la maximum pe termen mediu și lung de această decizie inopinată.

„Noile măsuri propuse de actualul Guvern pun o frână fără precedent procesului de transformare a României într-un hub regional de inovare și transformare digitală, cu repercusiuni pe termen lung și foarte lung, mai ales în lipsa altor măsuri de susținere a dezvoltării acestei industrii strategice și constituie o eroare de politică economică și un mare pas înapoi în dezvoltarea economică a României”, afirmă Mihai Matei, Președintele ANIS.

Reiterăm impactul negativ major pe care aceste măsuri fiscale propuse de actuala Coaliție de guvernare îl va avea pe termen lung asupra celei mai performante industrii a României – industria IT. Impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România.

În contrapartidă, aceste măsuri fiscale, cu aplicabilitate într-un termen extrem de scurt – septembrie 2023, nu vor putea fi absorbite atât de repede în strategiile companiilor IT active în România și vor avea impact puternic negativ în special asupra organizațiilor locale din centre urbane precum Cluj Napoca, Timișoara, Iași, alături de București.

Industria de IT din România a crescut de 3 ori mai repede decât media națională în ultimii 10 ani, acest lucru datorându-se atât investițiilor pe care mediul privat le-a făcut în educația specialiștilor, cât și facilităților fiscale și a stabilității pe termen lung oferită companiilor de această măsură.

anis

Parallax

Vizualizari
4781
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Lucian
Popa
O sa fie oare mai putine masini super scumpe de la Oracle cu ROR pe strada ?
poza de profil
Adrian
Mindruta
Nu văd de ce au nevoie firmele de IT de scutiri de impozite, când salariile lor sunt uriașe și șara are nevoie de bani pentru educație, sănătate și alte domenii vitale. Este IT-ul un domeniu vital pentru toți românii, sau doar profitabil pentru cei cu afaceri în el?!
poza de profil
Ioana
Popa
Ti se pare corect sa ii impoziteze pe cei care aduc plusvaloare in loc sa elimine furturile de bani din achizitiile publice sau sa omoare micile afaceri in loc sa renunte la pensiile speciale sau sa mareasca impozitele pe propietate celor care au acumulat legat propietati in loc sa ii traga la raspundere pe cei ce nu isi pot justifica veniturile?
poza de profil
Paco
Al
IT-ul aduce ~5% din PIB, iar 2 din 10 eur exportati de RO sunt tot din IT. E cu siguranta vital. Pe termen mediu si lung IT-ul este un domeniu foarte important avand in vedere evolutia in general a economiilor, asadar ar fi bine sa fie protejat.
Important este sa stim pentru ce dam impozitele. Momentan este doar sa acoperim o gaura in buget. Gaura datorita managementului prost al incompetentilor astia de la putere.
Toate tarile din jur, si intre timp si in vestul europei, au masuri pentru incurajare a IT-ului. Bagi un rahat dinasta de masura risti sa pierze de 10-100 ori mai mult decat sperai sa iei la buget.
Statul trebuie sa vina catre populatie cu taxe ca sa faca ceva cu ei. De exemplu vrem X impozit ca crestem nivelul de invatamant astfel incat sa ajungem pe minim locul 5 la testele PISA sau vrem sa digitalizam institutile astfel incat sa putem reduce numarul de bugetari cu 25%.
Pana una alta cer taxe doar ca sa poate sustine aparatul de stat ineficient si printre altele si pensile speciale.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri