Claudiu Zamfir

Firmele din Cluj IT Cluster avertizează că IT-iștii vor fi goniți din țară de o eventuală reintroducere a impozitului pe venitrile lor

Thumbnail

Firme, univeristăți și alte organizații reunite în Cluj IT Cluster sunt îngrijorate față de „intențiile factorilor de decizie de la nivel guvernamental și parlamentar” de a reintroduce impozitul pe veniturile specialiștilor IT și avertizează că o astfel de măsură ar determina migrare a specialiștilor români la firme din străinătate, conform unui comunicat, transmis luni StartupCafe.ro.

Stelian Brad, Președinte al Clusterului Cluj IT, a declarat:

„Ne exprimăm îngrijorarea față de intențiile factorilor de decizie de la nivel guvernamental și parlamentar de a elimina facilitățile fiscale acordate industriei IT,  facilități care și-au dovedit utilitatea în timp nu doar pentru sectorul IT, ci și pentru susținerea altor sectoare economice prin activarea consumului local.

  • Este o regulă elementară în politicile publice responsabile de a nu întreprinde măsuri de eliminare sau diminuare a unor facilități fiscale fără a pune în loc mecanisme care să conducă la transformarea structurală a sectorului respectiv, altfel nu se produce decât un rău major, cu efecte negative în lanț pe mai multe sectoare economice.
  • Sectorul IT este pregătit profesional pentru tranziția înspre modele de afaceri orientate pe inovare, în schimb constatăm lipsa infrastructurii publice suport pentru susținerea inovării, lipsa mecanismelor inteligente la nivel guvernamental pentru atragerea capitalului de risc pentru investiții în sectorul IT și multe alte minusuri în construcția ecosistemului național de inovare. Dacă suntem cu adevărat responsabili și competenți politic trebuie să înțelegem că putem renunța la o serie de facilități doar atunci când este pregătit și activat cadrul național care să pună în loc soluții corecte și consistente pentru tranziția la nivelul superior de sofisticare a sectorului de IT.
  • Chiar dacă Comisia Europeană a cerut României să adopte reforme fiscale ca una dintre condițiile activării PNRR, nu a interzis aplicarea curajoasă a reformelor care să ajute o economie condusă de inovare. Dacă se dorește aplicarea de reforme fiscale, atunci să fie aplicate sectoarelor economice care vor fi asistate prin PNRR.
  • Sectorul IT nu este susținut de PNRR, chiar dacă există proiecte de digitalizare, pentru că digitalizarea nu vizează transformarea sectorului IT. Noi ne manifestăm totala disponibilitate pentru a discuta cu factorii decizionali de la nivel guvernamental și parlamentar despre alternative sustenabile, cu valoare adăugată pentru economia și societatea românească”.

În context, Cluj IT Cluster citează datele dintr-un articol de pe StartupCafe.ro, subliniind astfel rolul sectorului IT de motor principal al creșterii economice a României.

În 2020, industria IT se plasa în topul sectoarelor economice din România, înregistrând una dintre cel mai mari creșteri, cu o cifră de afaceri de peste 70 miliarde de lei reprezentând 7% din PIB.

În prezent, sectorul IT include peste 120.000 de angajați în România, iar trendul ascendent pe care se află de mai mulți ani este văzut de specialiști ca o confirmare a faptului că industria IT va reprezenta în anii următori peste 10% din PIB - mai spune Cluj IT Cluster.

„Fără îndoială, la evoluția favorabilă a acestui sector în România ultimilor ani a contribuit, în mod semnificativ, scutirea de taxe pe venit pentru angajații din IT. S-au pus astfel bazele unor factori de competitivitate globală susținută de angajații cu aptitudini tehnice foarte bune, lucru care a apropiat industria IT românească de principalele piețe internaționale”, cred cei de la Cluj IT Cluster.

În ciuda unei evoluții a IT-ului românesc și a valorii adăugate generate pentru economia României, raportul DESI din 2021 (Digital Economy and Society Index) al Uniunii Europene „indică foarte clar faptul că este nevoie de mult mai mult pentru ca România să se alinieze cu adevărat standardelor europene în materie de digitalizare, iar aici, în mod evident, industria IT are un rol esențial”.

România este pe ultimul loc în UE la indicele de digitalizare. „Deși țara noastră are un număr mare de absolvenți în domeniul TIC (situându-se pe locul 4), deficitul de specialiști TIC limitează capacitatea țării de a inova și de a profita de avantajele transformării digitale”,  spune Cluj IT Cluster.

În acest context, organizația atrage atenția că o eventulă reintroducere a impozitului pe venitul lucrătorilor IT „nu numai că va destabiliza industria IT românească, dar, pe termen scurt, ar conduce spre o mai mare migrare a specialiștilor către companii din străinătate, accentuând și mai mult criza forței de muncă”.

„Într-un moment în care România ar trebui să urmărească accelerarea adoptării de soluții digitale în tot mai multe sectoare, propunerea unor măsuri care descurajează activitatea din industria IT și migrarea pe cale de consecință a acestor afaceri în alte țări se prezintă ca o soluție inexplicabilă, total desprinsă de contextul european și de recomandările experților în domeniu” - mai spune Cluj IT Cluster.

Organizația Cluj IT Cluster reunește companii de tehnologie românești, precum Pitech Plus, Life is Hard, Software ITC Cluj, Optima Group, Efect. De asemenea, în urganizație sunt prezente și companii cu capital străin, ca Endava, Accenture, Siemens. În Cluj IT Cluster, mediului de business i s-au alăturat universități ca: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Institutul Astronomic al Academiei Românie.

Parallax

Vizualizari
4597
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri