Raluca Abrihan

Barometrul IMM-urilor: Firmele cu cele mai mari creşteri după ieşirea din starea de urgenţă

Thumbnail

Economia României începe să-și revină ușor, iar IMM-urile au trecut pe creștere, pentru prima dată de la debutul pandemiei, arată Barometru IMM, realizat de un startup românesc. "Economia României a primit o adevărată gură de oxigen odată cu primele relaxări din luna mai".

Potrivit platformei SmartBill, ce monitorizează peste 20.000 de intreprinderi mici și mijlocii din toată țara, luna mai s-a încheiat cu +4,5% față de luna aprilie, marcând primele semne pozitive ale pieței.

Economia României a primit o adevărată gură de oxigen odată cu primele relaxări din luna mai, iar asta se vede cel mai bine în statisticile Barometrului. Dacă ne gândim că, în luna aprilie, IMM-urile înregistrau o evoluție negativă de -25,7%, iar peste doar o lună am ajuns la +4.5%, putem spune ca asistăm la începutul revenirii economiei”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Cu toate acestea, în cazul evoluției anuale (YoY), IMM-urile mai au teren de recuperat, valoarea fiind tot negativă și în luna mai, adică -14,9%.

Barometrul la zi

Sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere în luna mai este cel al spectacolelor, evenimentelor culturale și recreaționale, +237% față de luna aprilie (dar totuși -85% față de luna mai 2019). Pe locul 2 în acest top se regăsesc IMM-urile ce au ca obiect de activitate sănătatea și asistența socială: +66% față de aprilie (-33% față de luna mai 2019).

Observăm o creștere semnificativă și în domeniul imobiliar. Barometrul nostru arată că luna mai s-a încheiat cu o creștere a cifrei de afaceri de +39% pentru IMM-urile din acest sector. Mai mult, este unul dintre doar 2 sectoare cu evoluție pozitivă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: +2% față de mai 2019. Ne așteptăm ca trendul de creștere să se accentueze în luna iunie, încă mai este foarte mult de recuperat față de acum un an”, adaugă Radu Hasan.

Impactul geografic

La nivel geografic, cele mai importante creșteri sunt înregistrate în Vest (+13% / -12% YoY), Nord-Vest (+12% / -16% YoY) și Nord-Est (+10% / -17% YoY). În Sud și Sud-Vest, procentele sunt identice în ceea ce privește creșterea lunară, +9%, dar la nivel anual Sud-Vestul are cel mai mult de recuperat, -22%. Sud-Estul a ajuns la +2%, dar păstrează, de asemenea, o evoluție negativă semnificativă față de luna mai 2019 (-21%). În ceea ce privește zona București-Ilfov, creșterea lunară este de 2%, și un raport YoY de -13%.

Statistica este disponibilă permanent la adresa https://smartbill.ro/barometru.

Parallax

Vizualizari
5653
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri