Claudiu Zamfir

O firmă românească s-a extins în Republica Moldova, să pună panouri solare pe clădiri

Simtel Team

Firma românească de inginerie Simtel Team, specializată în construirea de centrale electrice fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor, și-a deschis filială la Chișinău, în condițiile în care Republica Moldova este puternic afectată de întreruperi ale energiei electrice ca urmare a războiului din Ucraina.

Într-un comunicat transmis publicației StartupCafe.ro, Simtel Team spune că a deschis firma Simtel Solar la Chișinău „și datorită solicitărilor crescute provenite de la clienții prezenți și pe piața din Republica Moldova”.

„Suntem încântați că am făcut acest pas, fiind prima mutare în ceea ce privește extinderea la nivel internațional a companiei noastre. În perioada următoare, ne dorim să consolidăm echipa la nivel local, aceasta fiind formată în principal din subcontractori cu experiență conform standardelor Simtel. La nivel de proiecte, avem deja comenzi plasate și în execuție pentru aproximativ 2 MWh și estimăm încă 2 MWh în prima jumătate a anului viitor. Astfel, pe lângă România, obiectivul nostru este să sprijinim și companiile din Republica Moldova să își eficientizeze consumul de energie și să devină mai performante, prin dezvoltarea de centrale electrice fotovoltaice pentru acestea”, a declarat Sergiu Bazarciuc, cofondator și COO al Simtel Team, coordonator al activității Simtel din Republica Moldova.

În prezent, activitatea companiei pe piața din Republica Moldova este axată pe construirea, întreținerea și operarea centralelor electrice fotovoltaice pentru retaileri, pe acoperișurile magazinelor sau depozitelor acestora.

Simtel achiziționează din Republica Moldova o parte dintre componentele sistemelor, precizând că acestea „corespund standardelor Simtel”. Restul materialelor sunt aduse din stocurile companiei din România.

Firma estimează că „cererea pentru soluții de energie regenerabilă în Republica Moldova va fi pe un trend ascendent în următorii ani”.

În ultimii trei ani, Simtel a proiectat și instalat pentru companii active în sectoare diverse ale economiei peste 70 MWh de centrale electrice fotovoltaice, care însumează peste 200.000 de panouri fotovoltaice. Acestea produc anual peste 80.000 MWh și reduc emisiile de dioxid carbon în atmosferă cu aproximativ 60.000 de tone. Parcurile fotovoltaice pe care Simtel le operează însumează peste 200 MWh și produc anual 260.000 MWh energie, corespondentul consumului a 73.000 de case/familii într-un an și reduc emisiile de carbon cu aproximativ 350.000 tone pe an.   

În primele nouă luni ale anului 2022, compania a înregistrat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 68,3 milioane de lei și un profit net de 3,5 milioane de lei. Divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuție la cifra de afaceri, de 84%. În această perioadă, portofoliul de clienți al Simtel s-a extins cu 56 de clienți noi din sectoare diversificate. Totodată, în primele nouă luni din 2022, compania a semnat 68 de noi contracte, ce vizează instalarea de centrale electrice fotovoltaice, cu o putere instalată totală de aproximativ 56 MWh.   

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021. În prezent, are o capitalizare de piață de aproximativ 203 milioane de lei.

Firma Simtel Team a fost fondată în 2010 de trei antreprenori români: Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Compania operează în 3 domenii de activitate:

  • energie regenerabilă - unde susține că este lider național în construirea de centrale electrice fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor,
  • telecomunicații,
  • automatizări industriale.

Compania a livrat cu succes proiecte în fiecare dintre aceste domenii clienților aflați atât în România, cât și în străinătate. Începând cu luna octombrie 2021, Simtel este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.

Parallax

Vizualizari
778
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri