Denisa Crăciun

Cea mai mare firmă ce aspiră dioxidul de carbon din aer, creată de un startup elvețian

Thumbnail

Startup-ul elvețian de captare a dioxidului de carbon din aer, Climeworks AG, a creat cea mai mare fabrică din lume, care aspiră până la 4.000 de tone de CO₂ pe an și le depune sub pâmânt.

Climeworks AG a colaborat cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix pentru a crea Orca, o companie care aspiră dioxidul de carbon direct din aer și care a început să funcționeze joi, pe 9 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă, construcția Orca a început în mai 2020 și se bazează pe o tehnologie modulară avansată, funcționând în totalitate cu energie regenerabilă.

Fabrica este prima de acest gen care transpune în realitate viziunea captării și stocării directe a aerului la scară industrială. Startup-ul Climeworks a reușit să intensifice acest proces în așa fel încât cantitatea de dioxid de carbon captată și stocată să fie mai mare decât oricând.

Uzina Orca este compusă din 8 containere similare cu cele utilizate în industria shipping, care sunt echipate cu filtre și ventilatoare high-tech pentru extragerea CO₂. Apoi carbonul este amestecat su apă și injectat în subteran, unde se transformă în rocă, scrie Agerpres care citează Reuters.

Climeworks este un startup elvețian fondat în Zürich, Elveția, de trei igineri, Christoph Gebald, Jan Wurzbacher și Dominique Kronenberg.

Compania, care a strâns investiții de 138,7 milioane de dolari, conform Crunchbase, se ocupă cu eliminarea dioxidului de carbon din aer într-un mod frecvent și cât mai sigur.

Parallax

Vizualizari
3907
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri