Denisa Crăciun

O firmă austriacă ia un credit BEI de 40 milioane EUR să instaleze stații de încărcare a mașinilor electrice, inclusiv în România

masini electrice 2023

O firmă austriacă a obținut un împrumut de 40 milioane EUR din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru instalarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice în România, Bulgaria și Lituania.

BEI acordă un împrumut de 40 milioane EUR firmei austriece Eldrive Holding GmbH, controlată de investitori bulgari, pentru instalarea a peste 8.400 de stații de încărcare (VE) a mașinilor electrice în cele trei țări europene, în următorii 3 ani.

Investiția este susținută de programul InvestEU, care își propune să atragă investiții suplimentare în valoare de peste 372 miliarde EUR între 2021 și 2027. Programul InvestEU mobilizează investiții pentru prioritățile de politică ale UE, cum ar fi tranziția verde, competitivitatea, inovarea și infrastructura durabilă.

Cu sprijinul financiar din partea InvestEU și BEI, Eldrive Holding plănuiește să investească aproximativ 146 milioane EUR în instalarea a 4.376 de stații de încărcare noi pentru VE în România, 2.575 în Lituania și 1.530 în Bulgaria, accelerând punerea la dispoziție a infrastructurii necesare pentru dezvoltarea transportului curat în cele trei țări și sprijinind tranziția către neutralitatea climatică.

Proiectul va rezolva problema folosirii reduse a vehiculelor electrice și a stațiilor de încărcare în cele trei țări și le va ajuta să atingă obiectivele Planului verde al UE de a avea un milion de stații de încărcare publice pentru vehiculele electrice și stații de combustibil alternativ răspândite în cele 27 de state membre până în 2025, se arată în comunicat. 

Rețelele de încărcare a vehiculelor electrice vor sprijini trecerea la vehiculele electrice și vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării aerului în zonele urbane din Bulgaria, Lituania și România.

„Obținerea încrederii Băncii Europene de Investiții reprezintă o etapă importantă pentru Eldrive. Este o recunoaștere valoroasă a rezilienței strategiei noastre de afaceri, a implementării și creșterii realizate în ultimii ani. Cu BEI ca parteneră în acest proiect, ne vom extinde rețeaua rapid și eficient și vom deveni unul dintre principalii operatori de puncte de încărcare din Europa”, a declarat directorul general al Eldrive, Stefan Spassov.

Eldrive Holding, controlată de investitori bulgari, gestionează deja peste 1 200 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice în cele trei țări. Încărcarea vehiculelor electrice este unul dintre sectoarele eligibile pentru sprijin suplimentar în cadrul inițiativei BEI de a sprijini REPowerEU, planul UE menit să pună capăt dependenței Europei de importurile de combustibili fosili.

Banca UE s-a angajat ca, pe lângă împrumuturile sale obișnuite, să ofere o finanțare suplimentară de 45 miliarde EUR pentru proiectele care respectă criteriile REPowerEU.

Parallax

Vizualizari
1444
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bentan
Ioan.
Oare de ce nu facem noi asemenea investiții ..??? Ne trezim și plângem că ne fură austriecii

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri