Adi Iacob

FBI: Criptomonedă folosită și în România, înșelătorie tip "Caritas"

Thumbnail

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) și procurorii federali îi acuză pe creatorii bulgari ai sistemului internațional de plăți bazat pe criptomoneda OneCoin, utilizat și în România, de fraudă în sistem piramidal, prin care ar fi prejudiciat investitorii din întreaga lume cu peste 4 miliarde de dolari. La începutul anului trecut, presa din țară anunța că a fost realizată cea mai mare tranzacţie cu moneda digitală OneCoin din România, de aproape două milioane de euro, care a vizat un teren din localitatea Băicoi, judeţul Prahova.

OneCoin a fost creat în 2014 de către o femeie de afaceri din Bulgaria - Ruja Ignatova, iar operațiunile erau conduse de fratele său - Konstantin Ignatov - care a servit drept lider al OneCoin de la sfârșitul anului 2017. 

Din anul 2016, proiectul a făcut obiectul unor investigații în China și India, iar mai multe autorități de reglementare au emis avertismente împotriva operațiunilor sale, scrie Futurism.com. Sistemul piramidal a funcționat mai mult de doi ani în Europa și Asia și a atras milioane de dolari de la investitori înainte ca autoritățile de reglementare din diferite țări să se îngrijoreze de legitimitatea acestei afaceri.

OneCoin s-a dovedit a fi o înșelătorie - nu a existat nici un blockchain OneCoin, iar fondatorii companiei dictau valoarea criptomonedei, nu piața, așa cum susțineau ei.

Pe 6 martie, autoritățile din Statele Unite l-au arestat pe Konstantin Ignatov pe Aeroportul Internațional Los Angeles. Sora lui a rămas în libertate, dar a fost acuzată și ea de fraudă și spălare de bani.

"Potrivit acuzărilor, inculpații au creat o companie emitentă de monede virtuale în valoare de miliarde de dolari, bazată integral pe minciuni și înșelăciune. Ei au promis randamente mari și risc minim, însă afacerea a fost o schemă piramidală bazată pe iluzii, nu pe cifre. Investitorii au fost fraudați, iar inculpații s-au îmbogățit", a spus Geoffrey S. Berman, procurorul federal din Manhattan. 

Investigația FBI a descoperit că 60% din cei afectați din această schemă sunt chinezi, 18% fiind utilizatori din Europa. Afacerea a generat încasări de 3,3 miliarde de euro și un profit de 2,3 miliarde de euro. Peste 1 miliard de euro au fost spălați și mutați în conturi din Emiratele Arabe, SUA, Irlanda sau Georgia.

OneCoin în România

Anul trecut, mai multe publicații din țară anunțau că a fost realizată cea mai mare tranzacție în monedă digitală OneCoin din România.

"Investitorii au plătit 89.588,38 OneCoin pentru terenul de 7.000 de metri pătraţi situat pe DN 1 Ploieşti - Braşov, suma reprezentând echivalentul a aproape două milioane de euro. Astfel, conform experţilor DealShaker, este cea mai mare tranzacţie cu moneda digitală OneCoin realizată vreodată în România, pe platforma de ecommerce, acolo unde sunt prezenţi peste 30.000 de parteneri din ţara noastră", nota un comunicat de presă al Frames Media Network, care citează datele din platforma de tranzacţionare DealShaker - preluat ulterior de site-uri de știri locale.

Principalii reprezentanți ai OneCoin în România sunt Marian Grigore și Cristi Călina, prezentați ca membrii "OneCoin Diamonds".

 

De asemenea, OneCoin a avut parte de expunere puternică în mass-media din România, inclusiv pe TVR.

 

 

Fondatoarea OneCoin - Ruja Ignatova - a fost prezentă la un eveniment organizat la București, în 2016.

 

Parallax

Vizualizari
6283
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri