Adi Iacob

Familia care a dezvoltat un start-up de 8 miliarde de dolari

Thumbnail

Cei mai noi miliardari din industria tehnologiei sunt doi frați care au dezvoltat o firmă de software în subsolul locuinței părinților lor din orașul american Utah. Acum, Ryan (FOTO) și Jared Smith vând startup-ul lor către compania germană de software SAP SE pentru 8 miliarde de dolari - și vor continua să conducă afacerea.

Ryan Smith a fondat Qualtrics în 2002 în subsolul locuinței tatălui său, după ce acesta a fost diagnosticat cu cancer — ca o modalitate de a petrece mai mult timp cu el, scrie Business Insider. Ryan l-a convins apoi pe Jared, angajat al Google, să renunțe la slujbă și să-l ajute să construiască Qualtrics împreună cu tatăl lor.

Împreună, familia a menținut un control strict asupra companiei și nu au luat nici o finanțare cu capital de risc până în 2012, când deja erau în afaceri de aproape un deceniu. În cele din urmă, Qualtrics a obținut investiții în valoare de 400 de milioane de dolari.

Startup-ul Qualtrics dezvoltă software-uri de sondaj pentru clienții afacerilor — similar serviciului Survey Monkey. Printre companiile care utilizează serviciile Qualtrics se numără Microsoft și General Electric, iar potrivit Bloomberg, startup-ul a contribuit la creșterea veniturilor acestor firme de peste opt ori în ultimii șapte ani.

În urmă cu șase ani, CEO-ul Qualtrics — Ryan Smith a primit ofertă de achiziție în valoare de 500 de milioane de dolari pentru startup-ul său care la vremea respectivă avea venituri de 50 de milioane de dolari. Și a refuzat-o.

În schimb, el a decis sa-și crească compania în ceva mult mai mare și mult mai valoros.

"Nu uiți prima întâlnire cu Ryan Smit (…) Un savant pe piață, Ryan completează mentalitatea fratelui său inginer”, a scris atunci Bryan Schreier, partener la Sequoia Capital, într-o postare pe blogul fondului de investiții.

Listarea pe bursă

Qualtrics a depus o ofertă publică inițială în Statele Unite și intenționa să obțină aproximativ 500 de milioane de dolari. Imediat, CEO-ul SAP — Bill McDermott — a făcut o ofertă cu mai mult de 75% mai mare decât valoarea estimată a companiei.

Acțiunile au fost inițial evaluate la prețul de 18 - 21 dolari, care la mijlocul anului ar fi evaluat compania la 4,8 miliarde de dolari, aproximativ dublul ultimei sale evaluări private ca start-up (2,5 miliarde de dolari).

Cifra de afaceri a startup-ului a crescut cu peste 50% pe an și a generat venituri în valoare de 289,9 milioane de dolari în 2017. 

Vânzarea 

Potrivit șefului SAP, compania a lucrat timp de câteva luni pentru a cumpăra startup-ul. 

Qualtrics poate oferi companiei germane creșterea de care are nevoie în afacerile sale de tip cloud, precum și un avantaj al produselor în lumea software-urilor de marketing și vânzări, unde SAP concurează împotriva firmelor precum Salesforce, Microsoft și Oracle.

McDermott a spus că știa că dorește să cumpere Qualtrics, chiar dacă iminenta listare pe bursă ar fi însemnat că prețul va fi din ce în ce mai mare.

Pentru a-i convinge pe cei doi frați să vândă, McDermott a insistat o perioadă de timp. Business Insider descrie negocierile precum “curtarea unei doamne”. Șeful SAP și frații Smith au avut o "cină specială" într-o stațiune montană, s-au plimbat cu bicicleta și au mers la o altă cină împreună cu soțiile lor. Ei s-au intalnit din nou la o conferință din California de Nord, unde frații Smith erau speakeri, moment în care McDermott a obținut o invitatie la sediul Qualtrics din Provo, Utah.

Procesul s-a încheiat cu o ofertă de 8 miliarde de dolari pentru achiziția startup-ului. Astfel, SAP a cumpărat Qualtrics în prima zi a startup-ului pe bursă. Ryan Smith a declarat ca se așteapta ca afacerea sa sa fie evaluată în apropierea celor 8 miliarde de dolari pe care i le-a oferit SAP.

Membrii familiei Smith devin miliardari

Este imposibil să știm exact ce are de câștigat familia Smith din această vânzare de 8 miliarde de dolari, chiar dacă Qualtrics și-a publicat rezultatele financiare și și-a numit acționarii de vârf ca parte a procesului de listare pe bursă.

Asta pentru că startup-ul urma să aibă trei clase de acțiuni pentru IPO. Unul a fost pentru familia Smith - Ryan, Jared și tatăl lor. Al doilea a fost pentru investitorii existenți, iar al treilea au fost acțiunile tradiționale pentru investitorii obișnuiți.

De asemenea, nu se știe exact cât le-a oferit SAP pentru fiecare clasă de acțiuni — doar că totalizează 8 miliarde de dolari.

Parallax

Vizualizari
6915
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri