Claudiu Zamfir
Peste 3 milioane de produse suspecte a fi contrafăcute au fost confiscate în România, la frontieră, în anul 2017, de către autoritățile naționale, țara noastră fiind pe locul al treilea în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, relevă un raport emis joi de Comisia Europeană.
Astfel, cazurile din România însumează aproape 10% din bunurile confiscate ca fiind fake în Uniunea Europeană. Aceste bunuri au fost depistate în 378 de cazuri, ceea ce arată că în România vorbim despre contrabandiști puțini, dar cu afaceri ilegale mari. Față de 2016, în România, numărul bunurilor suspecte a fi contrafăcute confiscate a scăzut cu 17%, iar numărul de cazuri, cu 13%, în 2017.
Când vine vorba despre state-sursă pentru bunurile contrafăcute care ajung în Uniunea Eurpeană, Republica Moldova se „remarcă” la capitolul băturilor alcoolice, SUA la alte tipuri de băuturi, Turcia la haine, iar India la medicamente. China (împrenuă cu Hong Kong) ocupă însă primul loc ca furnizor de fake-uri în UE: peste 83% din toate bunurile contrafăcute care pătrund în blocul european. De asemenea, pe categorii de articole, China (cu tot cu Hong Kong) este pe primul loc la telefoane mobile și alte electronice fake.
În total, 31,4 milioane de bunuri contrafăcute au fost confiscate la granițele UE, în anul 2017. Valoarea bunurilor similare ale brandurilor pe care le-au copiat ar fi de 505 milioane euro. Dintre fake-uri, ceasurile sunt pe primul loc ca valoare totală: 207.000 de articole, cu o valoare de piață a produselor similare originale de peste 171 milioane euro.
Report on EU Customs Enforcement 2017 by Claudiu on Scribd