Redacția StartupCafe.ro
Facebook și Instagram au introdus o nouă funcționalitate care îți arată cât timp petreci pe fiecare dintre cele două aplicații de pe mobil, îți permit să fixezi o durată determinată și să fii notificat dacă o depășești. Noua funcționalitate, care nu se regăsește și pe desktop, a fost anunțată încă din august 2018, ca răspuns la îngrijorările privind timpul considerat de unii experți prea mare, petrecut în rețelele sociale.
”Sperăm că aceste instrumente oferă utilizatorilor mai mult control asupra timpului petrecut pe platformele noastre și încurajează, de asemenea, conversațiile dintre părinți și adolescenți cu privire la ce obiceiuri online sunt potrivite pentru aceștia” scriau pe pagina de știri a Facebook David Ginsberg, Director de Cercetare la Facebook și Ameet Ranadive, Manager de Produs la Instagram, la momentul anunțului oficial.
Utilizatorii pot vedea timpul mediu petrecut în cele două aplicații cu ajutorul unei opțiuni din secțiunea de Setari Personale (Setting and Privacy) unde, în cele două aplicații tocmai a devenit activă o opțiune nouă: Timpul tău pe Facebook, respectiv Activitatea ta pe Instagram.
Primul ecran arată timpul mediu, zilnic, din ultima săptămână, dar și tipul dintr-o anumită zi, după care utilizatorul poate alege să-și fixeze o anumită durată și să fie notificat când timpul fixat este depășit. Utilizatorul poate modifica sau anula alerta în orice moment.
”Nu este vorba numai de timpul petrecut de oameni pe Facebook și Instagram, ci și de modul în care aceștia petrec acel timp. Este responsabilitatea noastră să vorbim în mod deschis despre modul în care timpul online influențează oamenii - și ne asumăm serios această responsabilitate”, declarau oficialii Facebook.
Facebook nu este singura companie de tehnologie care transmite utilizatorilor acest gen de mesaje, odată cu adăugarea informațiilor despre timpul petrecut în aplicații.
Apple și Google au mers chiar mai departe și permit utilizatorilor chiar să se autoblocheze nu doar să primească informații. Ambele companii lasă la îndemâna părinților mai mult control în ce privește timpul petrecut de copii fie prin instalarea unei aplicații distincte, cum e cazul Google fie chiar din sistemul de operare în cazul Apple.
Surse: TechCrunch, The Verge.