Raluca Abrihan

FaceApp, cea mai populară aplicație a momentului, provoacă multe controverse

Thumbnail

FaceApp, o aplicație rusească ce folosește tehnologia rețelelor neurale pentru a transforma fotografiile utilizatorilor, a dat naștere unei serii de controverse după ce presa interanțională a scris că firma din spatele aplicației ar stoca și folosi foarte multe date ale celor care o instalează. Mai mult, Comitetul Național Democrat din SUA a cerut autorităților să învestigheze FaceApp.

FaceApp a fost lansată în 2017 de startup-ul rusesc Wireless Lab. Aplicația folosește inteligența artificială pentru a edita fotografiile portret astfel încât să modifice anumite trăsături. Aplicația transformă fețele din fotografii pentru a le face să pară mai tinere, mai bătrâne, cu trasături feminie sau masculine. FaceApp a devenit extrem de populară, fiind cea mai descărcată aplicație în ultimele săptămâni atât în magazinul de aplicații pentru iOS, App Store cât și în Google Play, după ce multe vedete au postat pe rețelele de socializare selfie-uri editate de această aplicație.

Dar, FaceApp se confruntă cu un val de critici după ce presa internațională a scris că cei din spatele aplicației ar stoca și folosi forte multe date ale utilizatorilor care își înstaleaza aplicația, de la fotografiile pe care ei le editează în FaceApp, până la înregistrări de voce. Drept urmare Comitetul Național Democrat (din Statele Unite) a atras atenția că firma din spatele aplicației ar putea folosi analizele datelor stocate în campanii de manipulare, în special în campaniile electorale, asemeni cazului Cambridge Analytica. Totodată, CND și un senator american au cerut începerea unor investigații de către FBI a felului în care sunt folosite datele colectate de aplicație.

Fondatorul firmei rusești, Yaroslav Goncharov, a declarat că toate datele pe care le colectează sunt procesate cu acordul utilizatorilor, că nu stochează decât o parte dintre fotografiile încarcate de utilizatori în aplicație, iar acestea nu sunt stocate pe servere în Rusia, așa cum s-a vehiculat în presă, ci pe serverele Google și Amazon.

“Să însemne asta că totul este în regulă? Suntem liberi să participăm la #faceappchallenge fără să ne facem griji că fotografiile noastre sunt folosite în mod abuziv? Ei bine, NU”, scrie theguardian.com. “Conform termenilor și condițiilor de utilizare a aplicației cedăm acordul de a folosi <<mereu, irevocabil, fără exclusivitate și fără taxe>> fotografiile încărcate pentru a le folosi în orice scop. În orice caz, chiar dacă acest lucru ar putea fi îngrozitor trebuie să subliniem totuși că astfel de termeni și condiții sunt impuse de mai toate platformele și serviciile de tehnologie folosite”, mai scrie theguardian.com.

De altfel, specialiști de la Google au declarat că folosesc cel puțin 8 milione de imagini pentru a dezvolta tehnologii de recunoaștere facială. Iar cercetători de la Facebook folosesc imaginile a circa 10 milioane de utilizatori în scopuri similare. De asemenea, YouTube a folosit peste 2.000 de video-uri din seria mannequin challenge (curent foarte popular pe platforma video, în care cei filmați stau nemișcați) pentru dezvolta sisteme de analiză ce folosesc inteligența artificială, mai scrie publicația, citând un speicalist în securitatea datelor. Și atrage atenția că n-ar trebui să ne îngrijoreze originile rusești ale FaceApp, ci ar trebui să ne preocupe mai degrabă întreaga problemă a folosirii imaginii noastre, a selfie-urilor, în general.

Surse: theverge.com, theguardian.com, techcrunch.com.

Parallax

Vizualizari
3732
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri