Claudiu Zamfir

Fabrică românească de mezeluri, cu 320 de angajați, cumpărată de compania americană Smithfield, deținută de chinezi

salam-dreamstime

Compania americană Smithfield, din domeniul agriculturii și al industriei alimentare, deținută de grupul chinezesc WH, a anunțat, marți, că va cumpăra o fabrică românească de mezeluri, care are 320 de angajați. Smithfield își extinde investițiile în România, în ciuda pestei porcine care afectează o serie întreagă de ferme de suine din țară.

Doi oameni de afaceri români, Adrian Neniță și Gabriel Cîmpeanu, au semnat un acord  pentru a-și vinde fabrica de mezeluri Goodies Meat Production SRL, de la Ceptura de Jos, județul Prahova, către Smithfield.

Fabrica românească va fi preluată astfel de Smithfield Europa, subsidiară a companiei americane Smithfield Foods. Mai exact, americanii fac achiziția prin intermediul companiei lor de preparate din carne, Elit, din județul Alba, firmă care aparține de Smithfield Europa.

Tranzacția este însă condiționată de aprobarea Consiliului Concurenței.

Fabrica Goodies Meat Production SRL, cu 320 de angajați, face produse alimentare: salam, șuncă, parizer, bacon și alte specialități din carne.

Cei de la compania americană s-au declarat „impresionați de modul în care echipa Goodies folosește cele mai noi tehnologii pentru a produce alimente bune, de echipa sa remarcabilă și de standardele ridicate de operare”.

Goodies Meat are o capacitate de producție de 20.000 tone/an și este specializată în producția de mărci private. În 2021, firma românească a obținut o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de lei și profit de 21,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 280 de salariați în acel an.

De partea cealaltă, compania cumpărătoare, Elit, parte a Grupului Smithfield din 2018, este una dintre cele mai importante companii de preparate din carne din România, cu o experiență de 20 de ani în domeniu și peste 2.000 de angajați. Elit produce peste 30.000 tone de preparate din carne/an, acoperind o mare varietate de categorii, printre care cârnați, salam, șuncă, produse din carne afumată etc. Elit produce și comercializează prin intermediul unor mărci ca: Elit, Plin de carne, Premia, Promo și Veri.

Firma cu sediul la Cugir, jud. Alba, a realizat o cifră de afaceri de 637,4 milioane de lei în anul 2021, și un profit de aproape 60 de milioane de lei, cu un număr mediu de 1835 de angajați.

Compania-mamă, Smithfield Foods, are sediul la Smithfield, statul american Virginia, fiind fondată în anul 1936. Cu peste 60.000 de angajați la nivel mondial, Smithfield Foods este deținută, din anul 2013, de WH Group, o companie chineză, cu sediul central la Hong Kong. În anul 2021, WH Group a avut venituri de 27,3 miliarde de dolari americani, potrivit Reuters, citată de porkbusiness.com.

Parallax

Vizualizari
115596
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri