Denisa Crăciun

Eurostat: România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din UE

Thumbnail

În 2020, 70% din populația Uniunii Europene a locuit într-o casă pe care o deține, în timp ce restul, de 30%, a stat în chirie, potrivit datelor publicate, joi, de Biroul european de statistică, Eurostat.

Conform raportului, cea mai mare cotă de proprietate din UE a fost observată în România, unde puțin peste 96% din populația țării noastre locuiește în imobile pe care le deține, în timp ce restul, de aproape 4%, a locuit în chirie în anul 2020.

Topul este urmat de Slovacia, unde 92% din populație locuiește în casa pe care o deține, și Ungaria și Croația cu un procent de 91% fiecare.

Germania este țara unde jumătate din populație deține o locuință, iar cealaltă jumătate stă în chirie. În rest, în aproape toate statele membre UE, majoritatea oamenilor preferă să fie proprietari, conform Eurostat.

Pe de altă parte, cei mai puțini proprietari de locuințe sunt în Austria (55%) și Danemarca (59%).

Thumbnail
Date Eurostat

Din 2010 şi până în 2020, preţurile la locuinţe au crescut cu 26% la nivelul Uniunii Europene, arată Oficiul European de Statistică, în timp ce chiriile au crescut cu 14% în aceeași perioadă. Cele mai mari creșteri ale prețurilor la locuințe au fost între 2015 și 2020, conform datelor.  

Thumbnail
Evoluția prețurilor la locuințe în România
Sursă: Eurostat

 

Thumbnail
Evoluția prețurilor la chirie în România
Sursă: Eurostat

Cele mai mari creșteri de prețuri la locuințe în UE remarcate în anul 2020 au fost în Estonia (+108 %), Ungaria (+91 %), Luxemburg (+89 %), Letonia (+81 %) și Austria (+77 %), în timp ce scăderi ale prețului au fost în Italia (-15%), Spania (-5%) și Cipru (-4).

De cealaltă parte, creșteri semnificative de prețuri ale chiriilor au fost în Estonia (+145 %), Lituania (+107 %) și Irlanda (+63 %) și au putut fi observate scăderi ale acestora  în Grecia (-25 %) și Cipru (-5 %).

 

Parallax

Vizualizari
635
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri