Claudiu Zamfir

Analist eToro: O posibilă cauză a scăderii bitcoin

Thumbnail

Bitcoin a scăzut, duminică, cu circa 20%, ajungând în jos până spre 50.000 de dolari, un analist al pieței de criptomonede al platformei de tranzacționare eToro menționând ca posibilă cauză întreruprile de curent electric din China.

„Prețul Bitcoin a scăzut în weekend până la un minim de 50.000 de dolari, înainte de a reveni, după o prăbușire masivă care a afectat criptoactivele de top. Bitcoin, ethereum și XRP, precum și majoritatea celorlalte monede altcoins, s-au prăbușit brusc duminică dimineața devreme, prețurile lor scăzând drastic. Întreruperile de curent din China, care au cauzat o scădere uriașă a rețelei bitcoin, au fost citate ca un potențial motiv” - a spus Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Deși și-a mai revenit, ajungnd până la 56.000 de dolari, luni dimineața, bitcoin tot înregstrează scăderi de circa 10% față de nivelul său maxim.

Luni seara, în jurul orei 18,30, bitcoin era cotat la 55.392 de dolari, conform Coindesk.

Banca Națională a României a avertizat, joia trecută, potențialii investitori că criptomonedele sunt „extrem de riscante”.

Iată comunicatul BNR:

Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (denumite și cripto-active) și atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, așa cum s-a menționat în comunicatele emise în data de 11.03.2015 și în data de 6.02.2018.

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Reglementările administrate de Banca Națională a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România.

Parallax

Vizualizari
17990
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri