Raluca Abrihan
Elrond, platforma Blockchain dezvoltată de un startup sibian, a depășit recent valoarea de 600 de milioane de dolari, ceea ce face din Elrond compania cu cele mai mari șanse de a deveni al doilea unicorn românesc, după UiPath.
Această creștere vine pe fondul progresului substanțial al Elrond și interesului ridicat exprimat pentru tehnologia blockchain pe piața internațională. Pentru context, la nivel global, primele doua rețele din punctul de vedere al capitalizarii de piață sunt Bitcoin, care a depășit o valoare totală de 600 de miliarde de dolari, și Ethereum, cu peste 120 de miliarde de dolari, susţin reprezentanţii startup-ului.
“Sunt convins că acesta este doar începutul unei transformări tehnologice semnificative, care ne va permite să schimbăm complet felul în care funcționează sistemul financiar global”, spune Beniamin Mincu, CEO Elrond.
Pentru a susține ritmul și viteza de creștere, Elrond se pregătește pentru extinderea pe piața americană. Beniamin Mincu a vizitat recent Florida pentru a discuta cu Francis Suarez, primarul orașului Miami, despre transformarea economiei globale și migrarea masivă către tehnologia blockchain proiectată pentru următorii 3-5 ani.
Suarez este un cunoscut susținător al tehnologiei, care își dorește să transforme Miami în Silicon Valley 2.0, iar rapiditatea cu care startup-ul românesc a devenit una dintre cele mai relevante rețele de blockchain nu a trecut neobservată.
Întrevederea celor doi a mai avut ca subiect oportunitatea globală a tehnologiei blockchain/ crypto evaluată la trilioane de dolari, dar și felul în care această tehnologie ar putea fi folosită în orașul american Miami.
În cadrul întâlnirii, Beniamin Mincu a prezentat câteva propuneri prin care Suarez ar putea îmbunătăți atractivitatea orașului pentru startup-urile tech și în mod deosebit pentru cele de blockchain.
“Cele mai importante lucruri care ar putea crește semnificativ atractivitatea orașului sunt legislația care să sprijine startup-urile de blockchain și respectiv adoptarea la nivel de oraș și stat a unei rețele de blockchain care poate funcționa la viteza internetului - unde bineînțeles Elrond se pliază foarte bine.”, a spus Mincu în cadrul întrevederii.
Tehnologia Blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul blockchainului este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrări în mod eficient, verificabil și permanent.
Creșterea a proiectului românesc Elrond a căpătat o amploare remarcabilă care l-a propulsat în primele 50 de proiecte blockchain/ crypto din lume.
Elrond a fost fondată în 2018 de Beniamin Mincu împreună cu fratele său, Lucian Mincu, și antreprenorul Lucian Todea.