Claudiu Zamfir

eJobs: Patronii HoReCa au crescut salariile și cu 20% față de perioada de dinainte de pandemie, dar tot nu-și prea găsesc angajați

Thumbnail

Patronii români din sectorul HoReCa au crescut salariile din firme cu până la 20% în anul 2021 față de 2019, dar tot întâmpină greutăți în recrutarea de lucrători, relevă o cercetare realizată de platforma online de joburi eJobs.

„Angajatorii din România și-au pus problema importului de angajați din străinătate încă de dinainte de pandemie, în special cei din HoReCa sau producție. Deși anul trecut recrutările angajaților străini au fost puse pe pauză din cauza restricțiilor impuse de pandemie, lipsa de candidați a determinat angajatorii să revină la această strategie”, comentează Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Potrivit eJobs, salariile din HoReCa depășesc, în unele cazuri, 4.000 lei. O treime dintre angajatorii din HoReCa participanți la sondaj susțin că din toamnă volumul recrutărilor va crește.

Rezultatele cercetării eJobs pe baza declarațiilor unor angajatori HoReCa sunt totuși diferite de estimările oficiale ale Institutului Național de Statistică.

În luna mai 2019, salariul mediu net în HoReCa era de 1794 lei, conform INS. În mai 2020, în pandemia COVID-19, salariul mediu net din horeluri și restaurante a scăzut la 1394 lei - scădere cu 22,2%.

În mai 2021, salariul mediu net în hoteluri și restaurante a crescut la 1850 lei - majorare cu 32,7% față de luna mai 2020.

Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, la care face referire studiul eJobs, creșterea din 2021 a fost mai mică decât arată declarațile angajatorilor participanți la cercetare. Astfel, conform datelor de la INS, în luna mai 2021 salariul mediu net în HoReCa a crescut cu numai 3%.

Ce mai spune studiul eJobs:

  • Peste 85% din angajatorii participanți la sondaj precizează că recrutează în momentul de față, însă candidații întârzie să apară.
  • 44% dintre angajatorii participanți au până la 5 poziții deschise în acest moment. 25% dintre angajatori au nevoie de până la 10 noi angajați, iar 17% au și 20 de posturi disponibile. „Acest lucru se întâmplă cu toate că beneficiile oferite sunt din ce în ce mai diversificate, iar salariile au crescut față de 2019, an similar cu 2021 la nivel de nevoi de recrutare” - comentează eJobs.  
  • Deficitul de forță de muncă din HoReCa determină firmele să apeleze la importul de forță de muncă. 23% dintre angajatori au răsouns că deja folosesc această soluție pentru a-și acoperi nevoile de recrutare.
  • „Principalele motive pentru care angajatorii întâmpină provocări în recrutare sunt pierderea încrederii candidaților în HoReCa, sector destabilizat în ultimul an și jumătate, dar și lipsa candidaților cu experiență relevantă”.
  • În ceea ce privește beneficiile pe care le pot obține candidații din HoReCa, acestea au fost diversificate în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul și tot atâția oferă training-uri pentru perfecționarea cunoștințelor.

Sondajul a fost realizat în luna iulie, pe reprezentanții a 102 companii din HoReCa, manageri generali, manageri în resurse umane, dar și antreprenori.

În acest moment, peste 32.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,1 și 1,5 milioane de aplicări de la peste 120.000 de aplicanți care își caută activ un loc de muncă.

Parallax

Vizualizari
1753
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri