Denisa Crăciun

eJobs: Românii au depus peste 12,6 milioane de aplicări pe platformă în 2021. Câte startup-uri au fost în căutare de candidați

Thumbnail

În 2021, românii au aplicat de peste 12,6 milioane de ori la joburi pe platforma online de recrutrare eJobs, care arată că numărul candidaturilor depuse este de 34% mai mare decât în 2019 și cu 5% mai mare decât în 2020.

Astfel, 2021 este anul cele mai multe aplicări din ultimul deceniu pentru eJobs România, susține compania.

Și oferta de angajare a fost foarte apropiată de nivelul pieței din perioada prepandemică: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bătaie în 2021, cu doar 5% mai puține ca în 2019 și, totodată, cu 22% mai multe ca în 2020.

„Dacă în 2020 am văzut candidați nevoiți să facă schimbări profesionale ca urmare a disponibilizărilor și a transformărilor impuse de pandemie, în 2021 s-a resimțit puternic faptul că schimbarea jobului a redevenit o alegere și a încetat să mai fie o constrângere, ca în anul anterior. Am văzut candidați mai curajoși ca oricând, iar asta s-a reflectat în cifre record la nivel de aplicări: 12,6 milioane, cele mai multe din ultimii zece ani”, susține Bogdan Badea, CEO eJobs România.  

Domeniile care au atras cele mai multe CV-uri în 2021 au fost:

  1. Retail;
  2. Prestări servicii;
  3. Call-center/BPO;
  4. IT/Telecom;
  5. Financiar/Banking.

Pe de altă parte, cele mai puține aplicări au ajuns la angajatorii care activează în:

  1. Industria textilă;
  2. Asigurări;
  3. Educație/Training;
  4. Sport & Wellness.

Cei mai mulți candidați dornici de o schimbare în carieră sunt din Capitală, care a atras peste un sfert din aplicări.

De asemenea, marile centre universitare, precum Cluj, Timișoara și Brașov, au venit puternic din urmă și au cumulat aproape 19% din totalul aplicărilor. În plus, interesul candidaților pentru joburile în afară rămâne la un nivel minim istoric.

Anul trecut, doar 1,3% din totalul aplicărilor au fost pentru pozițiile disponibile în străinătate.

Cei mai activi candidați în 2021 au fost cei cu vârste cuprinse între 25-35 de ani. Aceștia au fost urmați de cei cu vârste între 18-24 de ani și  36-45 de ani. În continuare cea mai mare reticență la schimbare este la categoria 45+. Acești candidați se află și în topul celor mai greu angajabili de pe piața muncii, potrivit unui studiu realizat de eJobs în 2021.

„Cu siguranță, 2022 va fi un an în care piața muncii se va stabiliza și mai mult. Ne vom reîntoarce la o luptă acerbă pentru talente - în multe domenii deja se întâmplă acest lucru - și va crește rata de fluctuație în echipe. De asemenea, va exista o presiune și mai mare pe bugetele pentru salarii și vom vedea creșteri salariale în majoritatea domeniilor. Totodată, candidații vor fi mai selectivi în fața ofertelor de muncă și vor îmbrățișa schimbarea doar dacă oportunitatea profesională le va bifa toate criteriile dorite. Companiile care vor investi în continuare în brandul de angajator și vor ști să-l folosească în favoarea lor vor reuși să iasă câștigătoare din lupta pentru cele mai bune talente”, mai spune Bogdan Badea.

Startup-urile apasă pedala de accelerație

În 2020, multe dintre companiile mici, recent înființate au fost nevoite să lucreze la capacitate redusă sau chiar să-și pună pe hold activitatea, astfel încât să păstreze o structură cât mai eficientă a costurilor. Însă 2021 le-a oferit ocazia de a-și recăpăta strălucirea, arată raportul Review & Trends 2022, realizat de eJobs.

Peste 6.200 de startup-uri au fost în căutare de candidați pe tot parcursul anului 2021. Față de anul anterior, eJobs observă o creștere de 23% în oferta totală de joburi pe acest segment de companii. 1.200.000 de aplicări au cumulat joburile scoase la bătaie de business-uri nou înființate în 2021, cu 4% mai multe ca în 2020.

În acest moment, peste 23.822 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe eJobs.  

Parallax

Vizualizari
309
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri