Claudiu Zamfir

eJobs: Record de joburi disponibile pentru lucrătorii români

Thumbnail

Vara aceasta „a doborât toate recordurile din ultimii trei ani” în ceea ce privește numărul de joburi disponibile pentru lucrătorii români - anunță, marți, site-ul de recrutare eJobs.ro. În schimb, românii cu vârste de 45 de ani se simt discriminați la angajări, potrivit unui studiu recent realizat tot de eJobs.

Angajatorii au scos la bătaie cu 16% mai multe locuri de muncă față de vara lui 2019 și cu 38% mai multe față de perioada similară a anului trecut.

Deși a fost o a doua vară atipică în condițiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar și decât sezonul estival din 2019 - mai remarcă eJobs.

TOP județe la numărul de joburi libere

Bucureștiul se menține în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar în Capitală, arată datele eJobs România.

Cluj, Timișoara și Brașov au totalizat împreună peste 43.000 de joburi disponibile.

„Sezonul estival, de regulă, este una dintre cele mai liniștite perioade ale anului în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, dar și în ceea ce privește aplicările, având în vedere că o mare parte dintre candidați sunt în concedii și nu sunt atât de preocupați de zona profesională. Însă, în ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricțiilor impuse de pandemie, piața a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidații, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-și aleagă un job și mai deschiși să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați au fost:

  • Vânzări,
  • Prestări servicii,
  • Industria alimentară,
  • Transport/Logistică,
  • Call-center/BPO,
  • Producție.

În plus, cu toate că și oferta de joburi pentru străinătate este una ridicată - 12,4% din numărul total de joburi disponibile sunt în țări din afara României -, candidații nu se înghesuie să aplice, doar 1% din totalul aplicărilor în perioada iunie-august fiind pentru joburi din străinătate.

În ceea ce privește numărul de aplicări, acesta a depășit 3.100.000, în creștere cu peste 30% față de perioada similară a anului 2019.

În continuare, cei mai activi candidați sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Cele mai puține aplicări au venit de la categoria de vârstă 45+, candidați care, de altfel, spun că întâmpină provocări atunci când își caută un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs România.

„Totodată, deși așteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menține la un nivel similar cu cel de anul trecut, companiile dorindu-și ca, după un an și jumătate petrecut predominant în mediul online, să-și readucă echipele la sedii și să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În același timp însă, față de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creștere semnificativă, de la 1% la 4,8%. În plus, ne așteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile inițiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor”, mai spune Roxana Drăghici.

În acest moment, peste 31.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Șomajul ascuns- România descurajaților

Dacă pe platformele online de recrutare firmele postează oferte de jpburi, o analiză HotNews.ro atrage atenția asupra faptului că în România a crescut nivelul șomajului ascuns.

Numărul românilor care nu au un loc de muncă și care au renunțat să-și mai caute unul (denumiți ”descurajați”) în statisticile oficiale s-a triplat în prima parte a acestui an, potrivit datelor furnizate de INS. Ei formează, împreună cu cei care nu au lucrat niciodată, așa numitul șomaj ascuns, paralel cu cel transmis în comunicatele oficiale.

De la circa 30.000 de persoane descurajate în a intra pe piața muncii în primul trimestru din 2020, acum sunt peste 144.000. ”Acesta este un simptom al unei situații economice destul de dificile. Se manifestă nu doar la noi, ci peste tot în lume, chiar și în Statele Unite. De regulă, se manifestă după o criză economică, atunci când anumite oportunități de ocupare de joburilor dispar”, spune Cătălin Ghinăraru, cercetător specializat pe piața muncii, citat de HotNews.ro.

Cele 3 motive pentru care lucrătorii renunță la căutarea unui loc de muncă:

1. Majoritatea nu lucrează de multă vreme și nu cred că mai există locuri de muncă pentru abilitățile sau aptitudinile lor
2. Nu cred că au școala sau pregătirea necesară pentru a obține un loc de muncă bun așa că nici măcar nu mai caută să se angajeze

3. S-au confruntat în trecut cu diverse discriminări (cele mai multe legate de vârstă sau experiență), potențialul angajator spunându-le fie că sunt prea tineri fie că sunt prea bătrâni
 
Cei mai afectați sunt românii cu vârsta de 35-49 de ani, aceștia acoperind aproape o treime din totalul ”descurajaților”.

Discriminarea la angajări este resimțită și de  lucrătorii români cu vârste de peste 45 de ani participanți la un recent studiu pe plaforma eJobs.

Parallax

Vizualizari
1828
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri