Claudiu Zamfir
UPDATE. Humanitas, Cărturești și alte edituri și librării mari au fost amendate în total cu aproape 6 milioane de lei (1,2 milioane EUR), de către Consiliul Concurenței, în urma unei reclamații făcute asociația care a deținut platforma românească prin care se împrumută cărți, Bookster, supranumită și „biblioteca pentru corporatiști” sau „Uber-ul bibliotecilor”, mai nou. Firma care deține acum Bookster spune că vrea să colaboreze bine cu „toți jucătorii din piața de carte din România”.
Într-un comunicat transmis StartupCafe, Consiliul Concurenţei a anunțat miercuri că a sancţionat 6 companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane EUR) pentru „participarea la o înțelegere anticoncurențială”.
Autoritatea de concurență a făcut o investigație și acum susține că cele 6 companii de editare și comerț cu cărți, împreună cu asociația de profil din domeniu, „și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020”.
Bookster cumpăra cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.
Editurile și librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor.
„Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenței. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele”- a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Investigația a fost declanșată ca urmare „plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster”, a menționat Consiliul.
În context, Consiliul Concurenței reamintește că „legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească”.
După ce Consiliul Concirenței spune că „investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster”, joi, cei care dețin acum brandul Bookster precizează că, la data sesizării respective, brandul fusese deja cumpărat de o societate comercială, Bookster Experience SRL, parte a grupului OCTRA.
„Bookster nu a facut nicio sesizare la Consiliul Concurenței și aceasta informatie este una gresit înțeleasă. Bookster Experience SRL, companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura.
Nu are astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. A achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani, înainte ca Asociatia Educatie pentru Toti Copiii să faca aceasta sesizare. Drept urmare, Bookster nu are nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței” - susține firma care deține acum brandul Bookster.
În context, firma care deține Bookster acum mai spune că vrea să colaboreze foarte bine cu editurile și librăriile:
„Datorită modelului nostru inovator și conform cadrului legal, zi de zi, angajații din companii din toată România fac din citit un obicei îndrăgit. Noi ne dorim o colaborare foarte bună și corectă cu toți jucătorii din piața de carte din România.
Astăzi Bookster oferă colaboratorilor și angajaților entităților care utilizează serviciile sale acces la cărțile oferite spre împrumut de bibliotecile cu care Bookster colaborează. Prin intermediul platformei sale online, Bookster permite bibliotecilor să-și împrumute cărțile angajaților din companiile colaboratoare, asigurând promovarea, livrarea și returul acestora.
Bookster nu este o bibliotecă și nu este implicat în niciun fel în activitatea de împrumut de cărți, aceasta fiind desfășurată integral de bibliotecile cu care cooperăm. Bibliotecile sunt cele care stabilesc termenii și condițiile pentru împrumutul de cărți.
Platforma noastră online doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare. Similar platformelor dedicate altor bunuri și servicii, cum ar fi E-Bay, Amazon Marketplace etc., oferim bibliotecilor spațiul digital pentru a-și expune colecțiile de opere literare, într-un mod organizat și vizibil, ușor accesibil potențialilor cititori – similar unui catalog online”.
Bookster, platformă online folosită de cititori pentru a împrumuta cărți, a fost fondată în anul 2013, de Bogdan Georgescu și Alexandra Stroe. Potrivit ZF, din anul 2022, business-ul a fost preluat de Octavian Radu și a trecut la un model de business în care ajută utilizatorii să împrumute cărți de la bibliotecile publice. Din 2024, Bookster are și aplicație de mobil.
Antreprenorul Bogdan Georgescu, fondatorul Asociaţiei „Educație pentru Toți Copiii”, deţinătoarea Bibliotecii Bookster la momentul săvârşirii faptelor relevante, și-a exprimat satisfacția pentru decizia Consiliului Concurenței.
„Sunt extrem de fericit că s-a făcut dreptate! „Bookster” a fost un proiect de suflet pentru mine, pe care l-am perceput ca o misiune socială. Le mulţumesc avocaţilor mei care au crezut în cazul nostru şi m-au reprezentat cu profesionalism şi dedicare” - a spus Georgescu, într-un comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat, RTPR, citat de ZF.ro.
După decizia Consiliului Concurenței, avocații care au reprezentat Asociaţia „Educație pentru Toți Copiii” au declarat că acest caz „spune povestea multor revoluţii tehnologice”.
„Ne bucurăm că argumentele noastre au fost receptate de către Consiliul Concurenţei. Este un caz care spune povestea multor revoluţii tehnologice – jucătorii din industria tradiţională se coalizează şi încearcă să elimine noul business, pentru că se tem că vor pierde interesul clienţilor, care vor prefera serviciul inovator. În cazul de faţă, accesul mult mai facil la lectură oferit de Bookster. Problema de concurenţă a fost aceea că editurile au acţionat concertat în demersul lor, în loc să decidă individual cum să îşi adapteze comportamentul la noile condiţii ale pieţei. Legea concurenţei este atât un scut, pentru piaţă şi consumatori, cât şi o sabie pentru jucătorii care sunt victimele comportamentelor anticoncurenţiale. Rolul nostru ca avocaţi, participanţi la actul de justiţie, este să ne ajutăm clienţii să îşi apere interesele legitime, prin orice astfel de instrument juridic”, a declarat avocatul Valentin Berea, de la RTPR, citat de ZF.
Citește mai multe despre conlictul Bookster-edituri pe HotNews.ro.