Smile Media

WebPR. Economia sociala incotro? Povesti de succes si perspective pentru Romania

Imagine principala
webPR. Eveniment- Economia sociala incotro? Povesti de succes si perspective pentru Romania

Euzone Consultancy Network, Asociatia Consult Pro Education si
partenerii sai organizeaza la Bucuresti, Alba Iulia si Oradea, in
perioada 13 - 18 noiembrie 2015, trei evenimente de promovare a
economiei sociale, prilej cu care vor avea loc dezbateri pe tema
implementarii economiei sociale, a impactului noii legislatii aplicata
intreprinderilor sociale, dar si aspecte privind sustinerea financiara a
acestora, prevederi sau facilitati fiscale in noul Cod Fiscal.


Pe agenda evenimentelor vor fi luate in discutie aspecte legate de ajutorul de stat si concurenta, rolul organizatiilor neguvernamentale in dezvoltarea economiei sociale, a achizitiilor publice ca instrumente pentru dezvoltarea acestui domeniu.

O sesiune din cadrul acestei dezbateri va fi dedicata prezentarii unor exemple de structuri de economie sociala care va ilustra impactul si beneficiile pe care le aduce economia sociala in comunitatile din Romania. Cu ocazia acestor evenimente vor avea loc si targuri de economie sociala unde vor fi scoase in evidenta bunele practici si solutiile de succes. Actiunile creeaza astfel spatiul necesar pentru impartasirea de bune practici, a solutiilor identificate si aplicate pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale, astfel incat sa se asigure continuitatea acestui sector. Targurile de economie sociala vor facilita schimbul de bune practici, contactul intre diverse afaceri sociale si vor incuraja astfel sustinerea reciproca pentru dezvoltarea fiecarei comunitati.

Evenimentele continua seria de actiuni din cadrul proiectelor Cresc - Capabil de reusita prin economia sociala.  Unul dintre rezultatele acestor proiecte a fost infiintarea a 14 structuri de economie sociala - 9 deschise in  mediul rural din judetul Bihor, 3 in mediul rural din judetul Alba si 2 in Bucuresti. Astfel, afacerile sociale deschise in judetul Bihor, in comunele Lazareni, Holod si Sinnicolau Roman ofera servicii de curatenie, amenajare spatii verzi si spatii comunale, cele deschise in Comuna Curtuiseni vin in intampinarea bihorenilor cu servicii de prelucrare a lemnului si productia de mic mobilier din lemn, dar si productie de piatra si pavaje.

De asemenea, afacerile deschise in comuna Paleu furnizeaza servicii de productie de confectii si artizanat, dar si productie de peleti in comuna Holod. Alaturi de structurile de economie sociala din Bihor au fost deschise inca trei afaceri sociale in comunele Bistra si Ighiu din judetul Alba. Echipele acestora sunt pregatite sa ofere servicii de curatenie, amenajare spatii verzi si spatii comunale. De asemenea, din reteaua de afaceri sociale creata in cadrul acestor proiecte, fac parte doua structuri de economie sociala infiintate la Bucuresti care ofera servicii inovative de monitorizare tematica de suport si servicii de consultanta pentru dezvoltarea capacitatii organizatiilor non-profit.  

"Aceste afaceri sociale infiintate cu sprijinul Fondului Social European ne arata ca business-ul poate face casa buna cu socialul si ca economia sociala este o oportunitate pentru mediul de afaceri. O afacere sociala poate fi integrata intr-un lant comercial, se poate dezvolta si functiona eficient intr-un mediu competitiv.  Mediul de afaceri nu este paralel intreprinderilor sociale, ci se intersecteaza cu acestea. Proiectele ne-au aratat, de asemenea, ca autoritatile locale se pot implica activ si pot sustine dezvoltarea comunitatii. Si, nu in ultimul rand, am reusit sa intelegem si sa demontam mitul conform caruia persoanele din grupurile vulnerabile nu sunt capabile, nu au resurse si ca singura lor sansa este sa fie persoane asistate. Aceste persoane nu doar ca sunt capabile, mai mult chiar, pot fi resurse deosebite care asigura dezvoltarea unei afaceri. Capacitarea a fost cuvantul cheie in toate actiunile noastre si avem convingerea, mai mult ca oricand, ca responsabilitatea, efortul comun si munca de echipa, angajate in spiritul celui mai solid parteneriat, cel al comunitatii, se traduc in final in sanse la o viata mai buna pentru fiecare din noi", a subliniat Adriana Dutu, reprezentant Euzone Consultancy Network.

Echipa proiectelor CRESC invita persoanele interesate de economia sociala, actorii sociali care doresc sa deschida o intreprindere sociala sau sa-si promoveze afacerea sociala - reprezentanti ai administratiei publice locale, jurnalisti, intreprinzatori, organizatii neguvernamentale sau comunitati, sa participe la aceste evenimente. Specialistii proiectelor CRESC detin informatii de ultima ora in domeniul economiei sociale, folosind instrumente si resurse utile demersului si va stau la dispozitie pentru orice informatie legata de experienta dezvoltarii unei afaceri sociale.

Proiectele CRESC - Capabil de Reusita prin Economia Sociala sunt cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 - 2013, Axa prioritara 6, Domeniul Major de Interventie 6.1. sunt implementate pe o perioada de 14 luni, pana in luna decembrie 2015, in regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov. Informatii despre proiectele POSDRU puteti gasi accesand website-ul www.fonduri-ue.ro.

Pentru detalii despre proiecte si economia sociala, va invitam sa accesati platformele: www.wiseromania.ro si www.creschub.ro.

Despre economia sociala

Economia sociala este acea forma de economie care vine cu solutii inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunitatii si la nevoile membrilor sai, care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectoarele public si privat. Spre deosebire de economia de piata, orientata exclusiv spre profit, economia sociala are ca scop imbunatatirea conditiilor de viata si oferirea de noi oportunitati accesibile persoanelor dezavantajate, care fac parte din categoriile sociale vulnerabile.

Economia sociala include forme de organizare tip SES (structuri de economie sociala) precum cooperativele, societatile mutuale, asociatiile nonprofit si fundatiile in cadrul carora se creeaza oportunitati de formare profesionala si locuri de munca pentru grupurile vulnerabile. In cadrul ei se acorda prioritate crearii unui model de intreprindere denumit intreprindere de economie sociala care asigura dezvoltarea unor valori importante pentru societate precum protectia sociala, serviciile sociale, sanatatea, egalitatea de sanse, educatia si formarea pentru grupurile sociale dezavantajate.  

Parallax

Vizualizari
93
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri