Raluca Abrihan

Ce cred fintech-urile româneşti despre directiva UE care democratizează piaţa de servicii financiar-bancare

Thumbnail

Noua Directivă Europeană a Serviciilor de Plată (PSD2), adoptată în această lună şi în legislaţia naţionala, va democratiza piaţa de servicii financiar-bancare oferind şansa mai multor jucători de a intra în competiţie, ceea ce va duce la scăderea preţurilor, potrivit unui sondaj online la care au participat 25 dintre cele mai relevante fintech-uri locale.

Sondalul este realizat de iSense Solutions la cererea NOCASH.

Astfel, 96% dintre top managerii chestionati (la nivel de CEO), consideră ca directiva PSD2 este un instrument benefic, prin care activitatea lor devine mult mai eficientă, iar 56% consideră ca PSD2 contribuie la atragerea de noi clienţi pe care nu îi puteau viza anterior.

Ca potenţială problemă pe care PSD2 o poate ridica, un procent de 22% consideră ca aceasta va necesita atragerea suplimentară de capital în vederea implementarii corecte.

De asemenea, având în vedere faptul că open banking este un concept promovat în directiva PSD2, 87% dintre companii consideră ca open banking va conduce la democratizarea pieţei de servicii financiar-bancare şi va oferi şansa mai multor jucători de a intra pe piaţa, ducând astfel la scăderea preţurilor.

Mai mult, 78% consideră că băncile vor fi mai interesate de fintech-uri ca urmare a dezvoltării conceptului de open banking.

"Deși reglementările bancare PSD2 sunt o obligativitate care stabilește câteva cerințe minimale pentru toți jucătorii din piață, noi o privim ca pe o oportunitate pe care băncile o pot folosi pentru a dezvolta noi modele de business prin care să interacționeze cu clienții.

Ideea de Open Banking este în ADN-ul FintechOS și se regăsește în toate tehnologiile dezvoltate de noi. Vom discuta la Banking 4.0 despre beneficiile open banking și despre cum putem ajuta băncile să beneficieze de acest concept, dar vom aborda, de asemenea, și prejudecățile referitoare la tehnologia care „împiedică" evoluția băncilor.”, a declarat Teodor Blidăruș, Co-Founder & CEO FintechOS.

“Serviciile financiare se bazează pe aceleași concepte de bază, vechi de zeci de ani. Tehnologia FintechOS are puterea de a da o perspectivă nouă asupra transformării digitale în industria financiară. Poate să inoveze și să aducă schimbări rapide, propunând o viziune diferită, menită să schimbe abordarea clasică menținută doar de spiritul de autoconservare a companiilor. Credem că Fintech-urile au oportunitatea de a democratiza și a schimba fundamental serviciile financiare față de cum au arătat ele în ultimii 30-40 de ani.", a adaugat reprezentantul FintechOS.

Concluziile au fost obţinute în urma unui chestionar online la care au fost invitaţi să răspunda top managerii celor mai relevante fintech-uri locale. Lista acestor fintech-uri participante la sondaj, acopera saţe domenii de activitate: payments & wallets, personal finance, financial infrastructure, lending & crowdfunding, investments & wealth management, enablers.

Companiile participante: AlphaBlock, Allevo, Beez Software, Bewell Technologies, Druid, Finqware, Human Finance, iFactor, Instant Factoring IFN SA, Lendrise Marketplace, Maillon Fintech, Modex, Omnicredit, Oveit, Orbis Innovation SRL, Pago, Paybyface SRL, PitechPlus (Younify), SelfPay, Starbyte, Symphopay SRL, Traderion, ThinkOut SRL, TypingDNA, Volt Finance.

Parallax

Vizualizari
1112
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri