Denisa Crăciun
Compania suedeză Klarna, lider european în credite de consum de tip BNPL (cumperi acum, plătești mai târziu), care activează și pe piața din România, a fost amendată miercuri de Autoritatea Suedeză de Supraveghere Financiară cu peste 43,4 milioane EUR (500 milioane coaroane suedeze), după ce ar fi încălcat regulile de prevenire a spălării banilor.
Autoritatea Suedeză de Supraveghere Financiară (FI) susține că firma suedeză a încălcat mai multe reguli importante în perioada 2021 - 2022. FI spune că a descoperit „deficiențe semnificative”, inclusiv lipsa unei evaluări privind modul în care serviciile și produsele Klarna ar putea fi folosite în spălarea banilor și finanțarea terorismului.
„Regulile de prevenire a spălării banilor trebuie respectate. Este important să contracarăm riscul ca operațiunile firmei să poată fi utilizate de infractori. Investigația noastră arată că Klarna nu a respectat cerințele referitoare, printre altele, la evaluarea generală a riscurilor”, precum și procedurile și ghidurile necesare de verificare, a spus Daniel Barr, Director General la FI.
„Prin urmare, există motive pentru a interveni împotriva băncii”, a mai adăugat el.
Klarna a fost fondată, în anul 2005, la Stockholm, de 3 tineri antreprenori: Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth și Victor Jacobsson. Începând din iunie 2023, Klarna a intrat în România cu serviciul de cumpărături cu plata în rate fără dobândă, „Pay in 3”, și aplicația mobilă de shopping.
„Decacornul” (n.r. companie cu valoare de cel puțin 10 mliarde de dolari înainte de listarea la bursă) european a anunțat în noiembrie 2024 că intenționează să se listeze la bursă în SUA.
Compania suedeză a fost evaluată în anul 2021 la 40 de miliarde de dolari, după o rundă de finanțare obținută la acea vreme, dar evaluarea sa a scăzut ulterior. Firma este evaluată acum la 11 miliarde de dolari, după cum anunța platforma românească de investiții SeedBlink într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. în luna septembrie 2024.