Raluca Abrihan

Oamenii au pierdut controlul asupra datelor personale - studiu

Thumbnail

De la adrese de e-mail la numere de telefon și de la locuri de muncă la date de naștere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online. 2 din 3 persoane nu știu cine deține datele, iar 2 din 5 părinți nu știu ce date există acolo despre copiii lor, arată Kaspersky Lab.

Europenii au pierdut șirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor și al platformelor ce dețin informații despre identitățile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor. Acesta este unul dintre subiectele discutate în cadrul Kaspersky Next, potrivit unui comunicat transmis de companie.

După un studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky Lab a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorității europenilor.

Sunt mai multe motive, iar rezultatele arată că 64% dintre respondenți nu știu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinți nu știu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online.

În același timp, cercetarea Kaspersky Lab arată că utilizatorilor le pasă de soarta informațiilor lor: pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal. În plus, 57% dintre ei ar fi speriați și/ sau stresați dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. Interesant, doar 45% dintre respondenți au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor și numai 36% cred că informațiile lor sunt în siguranță pe site-urile de socializare.

În ciuda acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenți procedează greșit.

O persoană din cinci (20%) nu își protejează conexiunea Wi-fI cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmația: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”, iar 30% nu își protejează dispozitivele cu un soft de securitate.

Desigur, chiar și acolo unde companiile și utilizatorii au pus anumite bariere în calea atacatorilor, comportamentul oamenilor le poate face inutile.

Companiile care protejează atent datele personale tot nu îi pot împiedica pe utilizatori să facă lucruri periculoase cum ar fi folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi, comunicarea parolei către alte persoane, setarea unor parole ușor de ghicit sau absența securizării routerului.

De la complacere la preluarea controlului

„Am ajuns într-un punct în care viața noastră privată este mult mai expusă online decât offline, iar motivul este acela că suntem naivi când credem că serviciile online pe care le folosim sunt „gratuite”. În schimb, ca utilizatori de Internet ar trebui să fim mai conștienți de locurile în care oferim datele noastre și de faptul că organizațiile care ne procesează datele au datoria să se bazeze pe anumite norme – nu doar juridice, ci și etice", spune Nevena Ruzic, Head of Compliance at the Information Commissioner's Office Serbia, spune:

Oamenii știu că trebuie să-și protejeze datele, pentru că, în caz contrar, efectele pot fi dezastruoase”, adaugă Marco Preuss, Head of Kaspersky’s Global Research and Analysis Team pe Europa. „Dacă îți sunt furate datele, poți să ajungi să pierzi bani, să fii urmărit pentru o datorie pe care a făcut-o altcineva în locul tău sau chiar să fii acuzat de o infracțiune. Informațiile tale pot fi vândute, iar banii obținuți, folosiți pentru tot felul de infracțiuni.”

Parallax

Vizualizari
928
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri