Raluca Abrihan

Protestul curierilor Glovo: Cum răspunde firma de livrare - Noul sistem de calcul pentru bonusurile curierilor

Thumbnail

Mai mulți curieri Glovo au protestat în weekend la Sibiu nemulţumiţi de scăderea câştigurilor, scrie oradesibiu.ro. Cum răspunde firma de livrare - date despre noul sistem de calcul al bonusurilor primite de livratori, introdus de la 1 iunie şi cât câştigă în medie pe oră un curier din Sibiu.

„Noi ne-am scos orele sâmbătă și duminică în semn de protest față de scăderile treptate de bonusare care ne afectează câștigurile. Au scăzut câștigurile noastre în două etape: în timpul stării de urgență (când au zis că este temporar pentru că drumurile sunt libere) și acum, pentru a doua oară (când ne-au promis bonusurile de 1,5%). În prezent, bonusurile sunt 1.35%, 1.4% și 1.45%. Cerem ca bonusurile să fie ajustate la 1.45%, 1.5% și 1.55%”, spune un curier Glovo din Sibiu, potrvitit site-ului oradesibiu.ro.

Cum explică Glovo calculul noilor bonusuri:

"Am avut o veche structură de bază și bonusuri mai mici (constante), iar în ultimele săptămâni am introdus progresiv o nouă structură de bază (mai mică) ce a venit la pachet cu bonusuri mai mari pentru a ne asigura că veniturile orare ale curierilor rămân la același nivel.

Pentru a înțelege mai bine cum se calculează câștigurile acestora, prezentăm mai jos formula de calcul folosită până pe data de 1 iunie și formula folosită începând cu 1 iunie, atunci când a fost introdus un nou sistem de plată.

Aceste calcule nu includ bonusurile de lucrul în condiții meteo nefavorabile sau cele de performanță săptămânală.

Până pe 1 iunie: 4 Lei (pornirea) + 1.2 Leu (pe km) x 5.5 km (cât parcurge un curier în Sibiu în medie pe comandă) x 1.15 (valoarea medie a bonusului). Rezultă un câștig mediu pe comandă de 12.19 Lei/comandă.

După 1 iunie: 2.5 Lei (pornirea) + 1 Leu (pe km) x 5.5 km (cat parcurge un curier în Sibiu în medie pe comandă) x 1.45 (valoarea medie a bonusului). Rezultă un câștig mediu pe comandă de 11.6 Lei.

Deși a scăzut puțin valoarea pe comandă, a crescut eficiența și câștigul este mai mare acum pe ora, în medie de la 20.50 Lei la 22 Lei", a transmis compania pentru StartupCafe.

Protestatarii de la Sibiu se mai plâng şi de o funcţionare defectuoasa a aplicaţiei de comenzi. Însă legat de acest protest, Glovo mai transmite că nu-l consideră justificat şi susţine că în ultima perioadă a adus îmbunătățiri operaționale, fapt ce a dus la o creștere de aproximativ 30% a eficienței curierilor.

"O eficiență crescută, generată de optimizarea timpului de livrare, înseamnă că ei pot livra mai multe comenzi pe oră iar veniturile lor orare cresc.

Momentan, un curier din Sibiu câștigă în medie 22 Lei pe oră, fără să luăm în calcul tips-ul lăsat de către clienți, acum putându-se realiza direct din aplicație.

În ceea ce privește numărul și tipurile de bonusuri, nu s-a schimbat nimic. Avem în continuare bonusurile orare, cele de vreme rea și cele de performanță săptămânală", transmite Glovo.

Potrivit presei sibiene, un curier Glovo parcurge în Sibiu, o mediea de 100 de kilometri pe zi, ceea ce înseamnă să onoreze între 15 și 20 de comenzi.

Glovo s-a lansat pe piața din România în luna mai 2018, serviciile fiind disponibile, în prezent, în 29 de orașe din România, respectiv București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Craiova, Constanța, Sibiu, Arad, Ploiești, Brăila, Galați, Oradea, Pitești, Buzău, Slatina, Târgu Mureș, Alba Iulia, Bacău, Deva, Baia Mare, Focșani, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Corbeanca, Satu Mare, Suceava, Târgoviște și Botoșani.

Startup-ul a fost deschis în anul 2015, la Barcelona, de către doi tineri antreprenori, Oscar Pierre și Sacha Michaud.

Conform TechCrunch.com, startup-ul spaniol a obținut investiții totale de 488 de milioane de dolari.În decembrie 2019, Glovo a anunțat că a ajuns la statutul de „unicorn”, adică un startup evaluat la cel puțin 1 miliard de dolari înainte să se listeze la bursă.

 

Parallax

Vizualizari
9940
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri