Claudiu Zamfir

Cum trăiesc patronii în România: Destui se plâng că nu-și pot asigura hrana și plata întreținerii

Thumbnail

Patroni români și liber-profesioniști se plâng că nu-şi permit acoperirea cheltuielilor curente, că sunt retanţieri la întreţinerea locuinței şi chiar că nu-şi pot asigura o masă consistentă, arată un studiu publicat recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de Mediafax.

Din datele prezentate de INS în lucrarea „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România“ (a cărei ediţie pe 2018 a fost publicată pe site-ul instituţiei) reiese că majoritatea patronilor şi lucrătorilor pe cont propriu duc un trai îndestulător, dar şi că există o minoritate puternic afectată de neajunsurile sărăciei.

Thumbnail

Principalele cifre (colectate în anul 2017):

  • 21,3% dintre antreprenori au declarat că nu-şi permit „consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”.
  • În cealaltă „tabără” se regăsește restul de 78,7%, antreprenori care nu au probleme cu procurarea unei hrane consistente.
  • 23,5% din întreprinzători se aflau situaţia de a nu-şi putea procura hrana.
  • 16,9% dintre antreprenorii care locuiesc în mediul urban şi 24,4% dintre cei care locuiesc la sate au declarat că suferă de foame, nepremiţându-şi „consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”.
  • Referitor la cheltuielile casei, 32,4% dintre întreprinzători au declarat că nu le pot acoperi la timp (27,2% în mediul urban şi 36% în mediul rural).
  • 34% dintre patronii și liber-profesioniștii respondenți sunt restanţieri la întreţinere, 47,7% nu-şi pot plăti la timp factura la energie şi 39,8% rămân în urmă cu plata abonamentului la telefon.
  • Oamenii de afaceri - „lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni”, în terminologia studiului citat - au fost întrebaţi şi în ce condiţii locuiesc. Răspunsurile consemnate de INS arată că în total 12% din antreprenori „nu pot menţine o temperatură adecvată în locuinţă”, în această situaţie fiind 8,2% din cei care locuiesc în mediul urban şi 14,6% din cei care locuiesc în mediul urban.
  • 20,4% din locuinţele patronale sunt „fără baie sau duş” şi 22,3% sunt „fără grup sanitar”, se mai arată în studiul INS. În mediul urban, din statistica pe 2018 au dispărut locuinţele întreprinzătorilor „fără baie sau duş”, dar mai apar 7,1% care sunt „fără grup sanitar”. În mediul rural, 30,9% din locuinţele întreprinzătorilor sunt „fără baie sau duş”, respectiv 32,8% sunt „fără grup sanitar”.
  • Referitor la dotarea locuinţei cu bunuri de folosinţă îndelungată, 6% din întreprinzători au declarat că „nu-şi permit” achiziţia unei maşini de spălat rufe, 10% „nu-şi permit” achiziţia unui calculator şi 19,8% nu pot achiziţiona un autoturism.
  • Per total, 34,7% din întreprinzători au declarat că acoperă „cu dificultate” şi „cu mare dificultate” cheltuielile curente, iar 28,3% le acoperă „uşor” şi „foarte uşor”.
  • În fine, 59,6% din întreprinzătorii chestionaţi de INS (52,2% în mediul urban şi 64,8% în mediul rural) au declarat că nu-şi pot permite „plata unei vacanţe de o săptămână”.

Thumbnail

Conditiile de Viata by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2938
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
iulian
vasile
Ce sa faci daca patronii isi construiesc case prea mari pe afaceri mici!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri