Ovidiu D. Popica
Peste 350.000 de contracte de muncă erau încetate la 12 mai 2020, arată datele oficiale publicate de Ministerul Muncii. Cum îți regăsești de lucru în perioada următoare, cum te reinventezi pe piața muncii, ce faci dacă ai revenit din străinătate și vrei să lucrezi la tine în țară, cum îți păstrezi job-ul în perioada de criză?
Am discutat la întâlnirea online #deladistanta cu Vlad Sarca, antreprenor și CEO EGV International, o firmă specializată în recrutarea forței de muncă despre:
LIVE-Text la minut (de Matei Budeș)
01:00 Sunt 350.000 de contracte incetate, dar nu toate in timpul crizei. Mai avem 900.000 de persoane in somaj tehnic, e posibil sa devina someri o parte din ei. Ma astept si la restructurari
S-ar putea sa fie concediate si sa devina someri din iunie. Probabil vor fi anuntati din timp.
02:00 Ce sanse au? In functie de pregatirea lor au sanse sa se angajeze intr-un job similar (la o companie concurenta, de exemplu), fie intr-un alt tip de job care sa li se potriveasca
O multime de persoane vor ramane totusi someri pt ca vom intra intr-o perioada de recesiune economica, care vine cu pierderea unor locuri de munca. Venim de la 3.9%,
As vrea sa nu ne uitam in spate doar 2 luni de zile si sa zicem ca totul e groaznic. Vorbesc in raport cu situatia istorica.
04:00 Angajatorii vor trebui sa inchida unele afaceri, angajatii se vor trezi fara un loc de munca - este o situatie nefasta pentru ambele parti.
-Fiecare dintre noi trebuie sa se diferentieze cumva in piata muncii. Ne putem diferentia cu anumite calitati care tin de educatie, putem sa invatam continuu.
06:00 Adaptabilitatea este extrem de importanta. Eu incerc sa urmez cursuri de formare continua in fiecare an, un manager trebuie sa faca asta recurent. Trimitem si angajatii nostri la cursuri
Trebuie sa ne uitam la educatie si la atitudine. Daca unii dintre angajati aveau atitudine mai putini potrivita, pt ca stiau ca e greu sa gasesti personal - acum trebuie sa isi schimbe atitudinea
07:00 Asta inseamna sa fii proactiv, sa iti sprijini compania, apoi e partea de educatie continua.
-Din perspectiva salariatului: "si eu am posibilitatea sa plec in alta parte, poate si patronul ar trebui sa faca ceva".
08:00 Asta e dilema recrutorului, cat sa investeasca in angajat: daca investesti prea mult e posibil sa plece si sa creasca productivitatea altui angajator
Eforturile trebuie sa fie comune. Patronul poate sa propuna o crestere a salariului in raport cu cresterea productivitatii. Dar daca angajatul vrea sa schimbe cariera, angajatorul nu va plati pt asta
09:00 De multe ori sunt firme care nu sunt interesate sa investeasca in angajatii lor.
-Depinde. Daca anumite persoane cred ca pot gasi usor loc de munca, pot sa incerce.
10:00 Dar volatilitatea este destul de mare si e posibil sa fie o perioada nefasta pt schimbarea locului de munca. Pe de alta parte, sunt situatii in care pierderea unui loc de munca poate fi un reset
poti gasi un loc de munca mai atractiv.
11:00 Acum forta de negociere este in mare parte la angajator. Depinde de sector. Dar scazand cererea de forta de munca, angajatorul poate negocia; dar pt o perioada redusa de timp.
Somajul este inca destul de mic, vom vedea ce se va intampla dupa ce trece perioada asta (vom vedea in iunie). Dar sper cu tarie sa ne intoarcem din nou la o perioada de dezvoltare.
12:00 Somajul este 4.6% acum, nu este mult. Traim inca in niste timpuri incerte, nu stim exact ce urmeaza.
13:00 Dupa ce se va finaliza starea de urgenta, angajatorii vor trebui sa ia masuri, inca nu e clar cum se vor intoarce angajatii la birou: daca va fi in ture, cati oameni incap in lift...
Ca sa nu mai spunem de frica unui nou val de epidemie. Numarul de cazuri acum e constant, nu am scapat efectiv. Multi dintre manageri au foarte mari provocari acum si nu stiu cum sa le raspunda
15:00 Cred ca acesti romani care s-au intors, o buna parte din ei, au niste calificari si cunostinte potrivite de a intra in campul muncii. Si cred ca pot sa faca o schimbare sau o diferenta.
Eu cred ca angajatorii sunt pregatiti pt a asimila o parte din ei, prin faptul ca de aproximativ 5-6 ani de zile salariile sunt in plina crestere.
S-ar putea sa-si dea seama acesti romani care s-au intors ca ar putea sa fie favorabil sa ramana in tara.
16:00 In Italia de exemplu, somajul e mai mare, costul de trai e mai mare, concurenta e mai mare. Daca vor compara puterea de cumparare, s-ar putea sa ajunga la niveluri similare.
Cred ca un salariat sau orice persoana nu compara doar beneficiile materiale, ci si apropierea de familie, locuirea in tara natala si alte avantaje
17:00 Suntem in primii 25% tari economic vorbind din lume si chiar daca ne place sa ne plangem de mila, majoritatea tarilor din lume o duc mai rau decat Romania..
-Am avut un episod, am vazut si pe BBC fosti ospatari care au mers in agricultura in UK, grupurile de muncitori care culeg sparanghel in Germania
18:00 -E salariul doar ceea ce atrage oamenii din Romania sa plece in strainatate? Sau e vorba si de atitudinea patronilor de afara?
-Romania a cunoscut mai multe valuri de migratie. Antreprenorii din Romania aveau o atitudinea acum 10-20 ani, dar acum au inteles ca nu era atitudinea potrivita, nu gaseau oameni
19:00 Antreprenorii si angajatii au invatat intre timp, toti suntem pe o curba ascendenta. Poate ca cei care au revenit in tara in ultimele saptamani nu au pastrat legatura cu Romania
poate au auzit stiri de la rudele lor. Pot sa-si dea seama ca lucrurile s-au mai schimbat in Romania. Chiar fac parte dintr-un grup numit Repatriot, care arata schimbarile petrecute in tara.
20:00 Romania are ce sa ofere celor care vor sa se intoarca.
-Importul de forta de munca s-a discutat, mai ales ca au fost sectoare din economie care nu se descurcau... e o solutie pe termen lung?
-Cred ca e doar o solutie pe termen scurt. S-a modificat cota la 30.000 muncitori in 2019. Cred ca nu se va realiza in 2020.
21:00 O solutie mai buna pe termen lung este ca Romania sa investeasca mai mult in educatie si sa ofere locuri de munca mai atractive. Sa poata oferi diasporei conditii favorabile.
22:00 Cred ca se vede in ultimii ani o crestere a industriei IT, in urma cu 2 ani a depasit deja agricultura in PIB. Cred ca in IT vom avea un deficit in continuare in Romania.
Cel mai mare avantaj ar fi sa se investeasca mai mult in educatie, apoi in joburi IT si joburi conexe (marketing online etc).
23:00 Dupa aceea, cred ca in constructii inca se vede lipsa mesterilor calificati. Vorbim de electricieni, sudori, instalatori, dar si alte meserii din domeniul constructiilor.
Avem nevoie de scoli profesionale. Si in ospitalitate avem nevoie de mai mult
24:00 Avem nevoie sa fim serviti de oameni care isi fac meseria cu placere
Bucatarii erau foarte cautati in trecut si cred ca vor fi din nou. Chiar daca acum Horeca are probleme, vom avea nevoie in continuare sa mancam.
25:00 Daca cineva reuseste sa gaseasca contracte sau... E bine sa te gandesti pe termen mediu si lung. S-ar putea ca peste 6 luni de zile sa ai venit, chiar daca acum nu ai. Orice afacere are perioade fara venit, important e sa ai suficienti bani
Daca cineva doreste sa incerce ar trebui sa aiba niste costuri cat mai mici posibile, ca sa le poata sustine cat mai mult timp. Iar daca are o idee foarte buna, eu il incurajez.
27:00 Antreprenorii care ar trebui sa fie niste lideri ar trebui sa le arate oamenilor din jur ca sunt acolo pt ei si ca pot gasi solutii. Ar trebui sa incurajeze.
28:00 Chiar daca ar fi cazul de concedieri, sa o faca intr-un mod constructiv, sa le explice oamenilor care e situatia prin care trec: nu e vina lor ce se intampla economic.
Nu se fac concedieri pe Zoom, cum am auzit ca a fost intr-un caz. Angajatii pot sa arate ca sunt valorosi, pe de alta parte. Important e sa le pese.
29:00 Daca lucrurile nu arata bine, nu e vina lor. Trebuie sa isi sustina colegii si superiorii. Poate chiar sa lucreze mai mult, trecem prin vremuri dificile