Claudiu Zamfir

Crypto 2023: Prețul Bitcoin și o previziune pentru anul care vine

bitcoin-dolar-dreamstime

Prețul Bitcoin s-a mai stabilizat în ultima săptămână, însă pentru anul 2023 o analiză a brokerului XTB România atrage atenția asupra încrederii erodate în principala criptomonedă, din cauza pierderilor suferite în 2022.

Joi, 29 decembrie 2022, la ora transmiterii știrii, prețul BTC era în jur de 16.600 de dolari, oscilând ușor în jurul acestei valori în ultimele 12 zile. Pe 14 decembrie 2022, Bitcoin reușise să urce până pe la 18.200 de dolari, dar a picat brusc în următoarele 3 zile de atunci, iar până acum a suferit o pierdere de circa 9%, conform datelor de pe Coindesk.

Cu o traiectorie asemănătoare, Ethereum era cotat joi, 29 decembrie 2022, puțin sub 1200 de dolari, cu oscilații ușoare în jurul acestui preț. În schimb, Solana a suferit o scădere continuă în ultimele două săptămâni, de la 14 dolari și 64 de cenți, pe data de 14 decembrie, până la 9 dolari și 27 de cenți, joi, 29 decembrie 2022 (cădere cu 36% în 2 săptămâni). Nici criptomoneda românilor de la MultiversX (fostul Elrond) nu a dus-o prea bine în ultimele două săptămâni: de la 43 de dolari și 84 de cenți în 14 decembrie 2022, a picat la 33 de dolari și 39 de cenți, prețul afișat joi, 29 decembrie 2022, pe Coinmarketcap. Practic, EGLD a pierdut aproape un sfert din preț în ultimele două săptămâni. Totuși, eGold „se luptă” să se stabilizeze în ultima săptămână.

evolutie pret btc decembrie 2022

Evoluția prețului BTC în ultima lună (Coindesk)

„Pentru monedele virtuale, anul viitor se anunță diferit de calmul așternut în ultimele săptămâni” - consideră analistul Claudiu Cazacu, de la platforma de brokeraj XTB România, într-o analiză transmisă joi StartupCafe.ro.

El crede că tendința „naturală” a Bitcoin „ar putea să fie una de recuperare, însă spațiul de acțiune este limitat”, în anul 2023. În trecut, Bitcoin a reușit să se „strecoare” printre piedici și amenințări și a crescut semnificativ, dar temporar, conform analizei.

În schimb, evoluția BTC în anul 2023 poate fi afectată de încrederea erodată a investitorilor, după ce în anul 2022 a pierdut 3 sferturi din prețul de vârf al anului 2021, precum și după colapsul exchange-ului crypto FTX.

„Încrederea a fost erodată de pierderile masive aduse, de colapsul unor entități utilizate atât de retail, cât și de fonduri cu expunere în domeniu. O altă amenințare: distribuirea posibilă a unor cantități de Bitcoin recuperate din deținerile bursei MtGox, aflată în proces de reabilitare, îi poate determina pe unii deținători să lichideze o parte din deținerile blocate mai bine de 10 ani. Ar putea părea puțin probabil, cu asemenea forțe contrare, să observăm vreun trend ascendent pronunțat” - crede Cazacu.

De asemenea, „autoritățile ar putea anunța reguli încă și mai restrictive la adresa domeniului criptoactivelor” chiar înainte de finele anului 2023 - mai anticipează el.

Parallax

Vizualizari
10377
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri