Denisa Crăciun

Crypto: Investitorii au pierdut 10 miliarde dolari în 2021, în escrocherii pe platforme DeFi

Thumbnail

Infractorii crypto au furat 10 miliarde de dolari în 2021 de la investitori pe platforme DeFi, prin diverse escrocherii și scheme frauduloase.

Platformele DeFi (finanțe descentralizate) reproduc serviciile financiare tradiționale folosind tehnologia blockchain, dar nu se supun niciunor reguli, relatează CNBC.

Platformele sunt cunoscute și ca „Vestul Sălbatic” al criptomonedelor. Le promit utilizatorilor profituri uriașe, fără implicarea intermediarilor, cum se întâmplă în cazul băncilor.

Pe fondul unui val de atacuri cibernetice și escrocherii majore, pierderile totale cauzate de exploatarea DeFi au ajuns la 12 miliarde de dolari până în 2021, conform companiei Elliptic.

Din această sumă, 10,5 miliarde de dolari au fost pierdute prin înșelăciune și furt, ceea ce reprezintă o creștere de 7 ori față de anul 2020.

„Ecosistemul DeFi este un spațiu incredibil de interesant, care se mișcă rapid, inovația în domeniul serviciilor financiare se mișcă efectiv cu viteza luminii”, a spus Tom Robinson, cercetător la Elliptic.

„Acest lucru atrage sume mari de capital către proiecte care nu sunt întotdeauna puternice sau bine testate. Infractorii au văzut oportunitatea de a exploata acest lucru”, a mai spus cercetătorul.

Produsele DeFi le permit oamenilor să împrumute fonduri de la alți utilizatori, să tranzacționeze criptomonede, să se asigure împotriva eventualelor riscuri și să câștige dobânzi în conturi asemănătoare celor de economii. 

În ultimii 2 ani, suma totală depusă la serviciile DeFi a crescut de la 500 de milioane de dolari la 247 de miliarde de dolari.

Parțial, creșterea se datorează interesului pentru criptomonede. Bitcoin și alte monede virtuale au crescut mult în acest an.

Spre exemplu, Ethereum, rețeaua din spatele Ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume, este considerată coloana vertebrală a multor aplicații DeFi.

La începutul acestui an, una dintre platformele DeFi, Poly Network, a fost ținta unui atac cibernetic și a pierdut peste 600 de milioane de dolari în ceea ce era, la acea vreme, cel mai mare furt de criptomonede din toate timpurile.

În mod bizar, suma a fost returnată de hackeri la scurt timp după atac.

 

 

Parallax

Vizualizari
3929
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri