Denisa Crăciun

TOP Ce vor româncele atunci când își caută un job. Domenii dominate de femei

Joburi pentru femei

Româncele aplică la joburi unde gradul de potrivire este de 70%, comparativ cu bărbații, care își asumă riscuri mai ușor, arată o platformă de recrutare online.

Salariul, pachetul de beneficii extrasalariale și stabilitatea locului de muncă sunt principalele criterii de care femeile țin cont atunci când își caută un job, conform BestJobs. Acestea sunt urmate de flexibilitate și înțelegere din partea angajatorului. 

Potrivit platformei de recrutare, aproape 54% dintre candidații săi sunt femei. Totuși, rata de ocupare a forței de muncă este în continuare mai ridicată în rândul bărbaților atât la nivel național, cât și la nivelul statelor membre UE. 

În România, ponderea femeilor din totalul persoanelor încadrate pe piața muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, citate de platforma de recrutare.

În plus, în luna decembrie 2022, rata şomajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimată la 4,4% (4,1% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor), conform datelor INS.

Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente unde abilitățile interpersonale, empatia și grija față de ceilalți sunt esențiale, precum:

 • domeniul medical (poziții de asistenți medicali, medici, farmaciști); 
 • Resurse Umane și Educație (în special joburi de educatoare și poziții în învățământul primar).

În anul școlar 2021-2022, rolul de cadru didactic în învățământul preuniversitar a fost deţinut în proporție de 82,4% de femei, așa cum 90% dintre asistenții medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 veneau tot din rândul populației feminine, după cum arată datele INS.

Alte domenii pentru care aplică preponderent femeile sunt:

 • Marketing & Comunicare;
 • Suport Clienți sau alte poziții administrative;
 • Vânzări;
 • Producție/ Logistică;
 • Management;
 • Administrativ;
 • Transport;
 • Turism;
 • Financiar/ Contabilitate.

Totodată, potrivit Eurostat, România este printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor, ocupând locul al treilea în UE, cu 26,2% dintre specialiștii IT&C femei.

La nivelul învățământului preuniversitar, ponderea este una echilibrată între femei și bărbați. În anul universitar 2021-2022, 54,8% din studenţii înscrişi la programele de licenţă, respectiv 57,7% din învăţământul universitar de masterat, cursuri şi studii postuniversitare şi din învăţământul universitar de doctorat şi programe postdoctorale de cercetare avansată, sunt persoane de sex feminin.

În 2012, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă era de 30,5%, arată datele Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar în 2021, România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în privința prezenței feminine în pozițiile executive (34%).

Chiar și așa, femeile se confruntă în continuare cu inegalități la nivelul societății, generate de concediul de maternitate și de responsabilitățile casnice care ajung cel mai adesea în grija lor. 

Parallax

Vizualizari
284
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri