Raluca Abrihan

Doar o persoană din zece înțelege cum funcționează criptomonedele - studiu

Thumbnail

Insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede, potrivit unui raport Kaspersky, care dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru această tehnologie, doar o persoană din zece (10%) înțelege pe deplin cum funcționează.

Rata de adopție a criptomonedelor la nivel global este în scădere, în ciuda faptului că celebrități ca Johnny Depp și influenceri YouTube ca PewDiePie le folosesc. Mulți consumatori nu înțeleg încă în totalitate cum funcționează și acest lucru întârzie răspândirea lor la scară largă. Până acum, patru persoane din cinci (81%) nu au cumpărat niciodată criptomonede, fapt ce subliniază cât de departe suntem de a fi acceptate ca o formă obișnuită de plată sau de investiție.

Studiul Kaspersky a arătat că multe persoane își doresc să folosească criptomonede, dar lipsa de cunoștințe în acest domeniu îi împiedică. În plus, mulți dintre cei care credeau că știu cu ce au de-a face, au decis apoi să înceteze utilizarea. Astfel, aproape o cincime (18%) dintre respondenți s-au oprit pentru că a devenit prea complicat din punct de vedere tehnic.

Lipsa unei înțelegeri adecvate ar putea să ducă la neîncredere în capacitatea criptomonedelor de a păstra în siguranță banii utilizatorilor. De exemplu, aproape o treime (31%) dintre respondenți au afirmat că le consideră volatile și trebuie să fie mai stabile înainte de a se hotărî să le folosească. De asemenea, este foarte răspândită ideea că aceste criptomonede vor dispărea la un moment dat. O treime dintre respondenți (35%) cred că sunt o modă trecătoare.

Chiar dacă, poate, vârful interesului pentru criptomonede a trecut, mai există încă cerere de a utiliza această tehnologie. 14% dintre cei chestionați au spus că, deși nu folosesc criptomonede în prezent, ar vrea să facă acest lucru, pe viitor. Mai există, însă, îndoieli – unii consumatori cred că le-ar putea pune în pericol finanțele personale. Infractorii pot folosi criptomonedele după bunul plac, 19% dintre participanții la studiu spunând că s-au confruntat cu atacuri cibernetice asupra caselor de schimb. Infractorii creează, de asemenea, false portofele electronice în care atrag oamenii să-și investească banii, 15% dintre consumatori fiind victime ale fraudelor cu criptomonede.

După mai mulți ani de cercetare în domeniul securității cibernetice pe segmentul de startup-uri de criptomonede, Kaspersky recomandă companiilor să adopte setul de bune practici de securitate pentru dezvoltatorii de contracte inteligente, să folosească soluții recunoscute pentru contracte inteligente și să realizeze evaluări independente de securitate pentru a se asigura că sunt detectate eventuale vulnerabilități.

Este clar că răspândirea la nivel de masă și creșterea segmentului de criptomonede sunt ținute pe loc de natura vulnerabilă a tehnologiei”, spune Vitaly Mzokov, Head of Commercialization la Kaspersky. „Chiar dacă există un mare apetit pentru folosirea lor, nu e tentant să-ți dai banii către „ceva” ce nu înțelegi în totalitate și în care nu ai încredere. Având în vedere că siguranța investiției este de importanță crucială pentru oameni, este vital ca ei să poată lua singuri măsuri pentru a o proteja. Ca în cazul oricărei amenințări cibernetice, nimic nu poate înlocui vigilența. Dacă vreți să schimbați criptomonede, fiți atenți la siguranța conturilor și a parolelor. Dacă urmăriți o investiție pe termen lung sau să folosiți criptomonedele pentru plăți, atunci păstrați-le într-un loc sigur și folosiți mai multe portofele. De asemenea, încurajăm companiile din acest domeniu să se organizeze corespunzător, pentru a demonstra că sunt capabili să protejeze investițiile clienților.

Pentru a contribui la îmbunătățirea stabilității și pentru a încuraja încrederea în investițiile în acest domeniu, parteneri ai Kaspersky, cum este Merkeleon, au dezvoltat maketplace-uri legitime, platforme de licitație online, schimburi de criptomonede și sisteme de plăți.

Criptomonedele au cu siguranță avantajele lor, dar, după cum se poate vedea, mulți consumatori nu sunt conștienți încă de ele din cauza îngrijorărilor legate de securitate și de modul în care funcționează tehnologia. Este o industrie interesantă și construită pe încredere. Prin urmare, este imperativ ca toți jucătorii să facă tot posibilul pentru a-și proteja rețelele și pentru a se asigura că banii clienților sunt securizați", explică Alexey Sidorowich, Head of Sales and Business Development la Merkeleon.

Parallax

Vizualizari
3670
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri