Adi Iacob

Criptomonede: 5 dintre cele mai valoroase ICO-uri din 2018

Thumbnail

Cum ar fi dacă ai putea arunca niște bani orbește pe geam și apoi în mod magic obții un profit generos? Ei bine, exact așa funcționează și o parte din piața ofertelor inițiale de monede (ICO sau vânzări de tokenuri). Numărul ICO-urilor este în creștere constantă și amenință să ia locul finanțăriilor de tip venture capital. 

Doar în România, în perioada ianuarie-februarie 2018, au fost lansate aproximativ 26 de ICO-uri cu scopul de a finanța proiecte sau idei de afaceri, potrivit unui studiu al EY. 

“Pe măsură ce ICO-urile continuă să câștige popularitate și jucători tot mai importanți apar la nivel local și global, există riscul de a vedea piața inundată de cantitate în dauna calității investițiilor”, spunea Carmen Adamescu, Partener EY România, în luna februarie.

Iată cinci dintre cele mai valoroase ICO-uri din lunile care au trecut din 2018, care au strâns milioane de dolari în ore:

  • Telegram Messenger

În luna februarie a acestui an, serviciul de mesagerie Telegram a lansat o pre-vânzare pentru moneda sa digitală înainte de ICO, obținând 850 milioane dolari de la 81 de investitori. Mai târziu, în acea lună, compania intenționa să lanseze a doua rundă de vânzare, care avea drept scop dublarea sumei pe care a obținut-o înainte. Bloomberg scrie că Telegram a făcut acest lucru și a strans peste 1,7 miliarde de dolari în luna martie. Într-o declarație pentru autoritățile americane, compania declară că a obținut o sumă suplimentară de 850 milioane de dolari de la 84 de investitori în cea de-a doua vânzare privată.

Suma obținută: 1,7 miliarde de dolari

  • Basis

Baza, un start-up apărut anul trecut lucrează la dezvoltarea unei criptomonede stabile. Basis a obținut peste 133 de milioane de dolari într-o ofertă inițială de monede care a inclus investitori de top, scrie TechCrunch. Investitorii includ nume precum Andreessen Horowitz, Bain Capital Ventures, Lightspeed Ventures sau Google Ventures.

Suma obținută: 133 milioane de dolari

  • tZero

tZero este o filială a companiei Overstock.com, listată la bursă. Conform declarațiilor date pentru autoritățile americane, reprezentanții tZero au spus că au obținut peste 64 milioane de dolari prin intermediul unui ICO, care nu includea investitorii străini, scrie Financial Express. Apoi au clarificat situația și au declarat că au strâns peste 100 de milioane de dolari.

Suma obținută: Peste 100 milioane de dolari

  • Celsius Network

Celcius este o platformă globală fintech care leagă deținătorii de criptomonede cu debitorii. De asemenea, le permite utilizatorilor să obțină împrumuturi în numerar garantând cu criptomonede. Luna trecută au strâns peste 50 de milioane de dolari printr-un ICO.

Suma obținută: 50 milioane de dolari

  • Mobius Network

Mobius Network este o platformă de date de tip blockchain. Firma a închis vânzarea tokenului său MOBI în doar 2 ore. Mai mult de 55.000 de utilizatori înregistrați au participat la rundă. ICO-ul Mobius Network a strâns 39 milioane de dolari. Criptomoneda MOBI permite companiilor și utilizatorilor să facă schimb de date prin contracte inteligente pe blockchain.

Privire de ansamblu

Ofertele inițiale de monede au strâns mai mulți bani în primele 3 luni din 2018 decât în tot anul 2017, potrivit datelor colectate de CoinDesk.

Suma strânsă în ianuarie, februarie și martie prin intermediul ICO-urilor este de 6,3 miliarde de dolari, cu 18% mai mult decât în tot anul 2017, cifră care duce la subminarea unei percepții comune — faptul că metoda controversată de strângere de fonduri va dispărea în curând.

Chiar și cu excepția recordului stabilit de oferta inițială de monede a Telegram (de 1,7 miliarde de dolari), prin intermediul ICO-urilor din primul trimestru al anului 2018 au fost strânși 4,6 miliarde de dolari, sau 85% din totalul anului 2017.

Citește și Analiză EY: Riscuri mari pe piața ofertelor inițiale de criptomonede - 26 de ICO-uri lansate în România doar în 2018 

Citește și Finanțarea startup-urilor prin criptomonede: Accelerator versus ICO

Surse: BloombergTechCrunchFinancial ExpressCoinDesk
Parallax

Vizualizari
1936
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri