Claudiu Zamfir

Criptomoneda Libra: SUA, Germania, Franța și celelalte state G7 ar putea cere garanții de la Facebook

Thumbnail

Cele mai industrializate 7 țări, SUA, Germania, Franța, Japonia, Canada, Marea Britanie și Italia, trebuie să se asigure că noua criptomonedă propusă de Facebook, Libra, nu va aduce riscuri pentru consumatori, a declarat  Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei.

Într-un interviu acordat postului Europe 1, citat de Mediafax, oficialul francez a spus:

  • "Faptul că Facebook creează un instrument de tranzacţionare, de ce nu?! În schimb, să devină o monedă de tip suveran, nu se poate pune problema! O societate privată nu poate, nu are dreptul de a crea o monedă care ar intra în concurenţă cu monedele altor state".
  • "Capacitatea de a emite titluri, de a constitui rezerve şi de a fi creditor nu poate fi prevăzută. Moneda este un atribut al suveranităţii statelor, astfel că trebuie să rămână sub controlul statelor, nu al companiilor private, care au interese private".
  • "Vrem garanţii (de la Facebook - n.r.) că acest instrument de tranzacţionare nu va fi deturnat pentru finanţarea terorismului sau pentru alte activităţi ilicite. Le-am cerut guvernatorilor băncilor centrale din statele G7 să elaboreze un raport până la jumătatea lunii iulie, când va avea loc reuniunea miniştrilor Finanţelor din G7, pentru a şti ce garanţii putem obţine din partea Facebook. Trebuie să ne asigurăm că nu există riscuri asupra consumatorilor. Rolul nostru este să protejăm consumatorii".

Facebook a anunţat marți proiectul unei criptomonede, Libra, care va putea fi folosită din 2020 în aplicațiile sale de mesagerie Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare.

Compania americană de tehnologie spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj.

Libra ar trebui să ofere din primul trimestru al lui 2020 un nou mijloc de plată ce va fi o alternativă la circuitele bancare tradiționale și se vrea a fi „piatra de temelie” a unui nou sistem financiar care să nu fie îngreunat de diverse monede naționale.

Utilizatorii vor avea pe smartphone-uri un ”portofel electronic” numit Calibra care va fi integrat direct în aplicțiile Messenger și WhatsApp pentru a putea face diverse cumpărături și a putea trimite sau primi bani.

Facebook spune că în timp oamenii ar putea folosi Calibra pentru a plăti facturi, pentru a cumpăra o cafea sau pentru a scana un cod și a folosi apoi transportul în comun fără a avea nevoie de cartela de la operatorul de transport.

Facebook promite că moneda va fi cât se poate de sigură fiindcă va fi sub aceleași criterii de verificare și anti-fraudă folosite de bănci și de emitenții de carduri. Compania spune că vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitățile dubioase, dar că va exista și suport tehnic, în caz că cineva își pierde telefonul sau își uită parola. Facebook promite că dacă cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoană va fi despăgubită.

Facebook a convins mai multe companii, precum Uber, MasterCard, Visa sau Booking.com, să se alăture proictului său pe blockchain şi să investească milioane de dolari în acest proiect, pe care reţeaua de socializare l-a ţinut secret până acum.

Parallax

Vizualizari
2446
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri