Raluca Abrihan

INFOGRAFIC Cât costă să recrutezi un IT-ist în România

Thumbnail

Corporațiile din România investesc minimum 43.665 lei în procesul de recrutare și integrare a unui singur profesionist IT, potrivit estimărilor Software Development Academy (SDA), una dintre academiile de programare IT pentru adulți din Europa Centrală și de Est. Însă, se estimează că aceste costuri vor crește în următorii ani, deoarece nevoia de profesioniști IT se va mări în continuare.

SDA prevede că, până la sfârșitul anului 2020, deficitul de programatori și testeri software din România va ajunge între 40.000 și 50.000 de profesioniști, intensificând semnificativ concurența între companii pentru talentul IT existent și conducând astfel la creșterea costului per angajare.

Procesul de recrutare al unui singur angajat pentru un departament de IT are costuri semnificative, atunci când este analizat din punctul de vedere al timpului investit de către conducere și de către echipa de resurse umane. Studiile globale indică faptul că recrutarea pentru industria IT durează în medie 30 de zile.

Potrivit Salesforce Research, 68% dintre recrutori percep procesul de recrutare în IT ca pe o provocare mult mai mare față de acum cinci ani, iar 30% dintre companii au dificultăți în a găsi angajați calificați.

Costurile de recrutare a personalului nou variază foarte mult de la start-up-uri la corporații. Pentru companiile aflate la început de drum, angajarea este adesea gestionată de conducerea de top, ceea ce înseamnă că costul real al procesului de recrutare este chiar mai mare.

Proprietarii de companii mici petrec aproximativ 40% din timpul lor de muncă cu sarcini care nu generează venituri, cum ar fi angajarea.

Costurile de recrutare al unui dezvoltator IT în România au fost aproximate de SDA luând în considerare două variabile cheie:

  • salariul mediu lunar brut pentru un consultant de resurse umane de 5.418 lei (aproximativ 50 lei/ora de muncă) 
  • salariul mediu lunar brut pentru un specialist IT în valoare de 10.840 lei.

Durata procesului de recrutare, precum și interesul candidaților în depunerea candidaturilor, depinde în mare măsură de atractivitatea companiei. Prin urmare, lipsa unui employer branding puternic poate extinde semnificativ procesul de recrutare, făcându-l astfel și mai costisitor.

Un alt aspect important al recrutării îl constituie și procesul de integrare, pe durata căruia angajatul dobândește abilități specifice necesare pentru a-și desfășura activitatea în cadrul organizației.

Studiile globale arată că este nevoie de 3 până la 6 luni ca un angajat nou să ajungă la productivitate maximă, timp în care compania pierde bani, deoarece costurile cu angajatul respectiv sunt mai mari decât ceea ce câștigă el pentru companie.

Timpul exact necesar pentru ca un angajat nou să atingă productivitate depinde foarte mult de complexitatea locului de muncă. În același timp, primele luni sunt cruciale când vine vorba de satisfacția angajaților cu noul loc de muncă.

Pe lângă costurile de mai sus, există riscul ca în orice moment candidatul să își dea demisia în primele 6 luni, înainte de a atinge productivitate maximă, fiind necesară reluarea procesului de recrutare de la zero.

Concurența ridicată pentru specialiștii IT în România și faptul că grupul de profesioniști în acest domeniu nu crește la fel de rapid ca și cererea, conduce deseori la o competiție între recrutori pentru aceiași oameni existenți deja în piață.

Acest lucru înseamnă și că rotația profesioniștilor IT este mai mare decât în ​​alte profesii, aceștia fiind angajați mult mai rapid și, în consecință, procesul de recrutare în domeniul IT ar trebui să fie cât mai rapid și eficient cu putință.

Pentru a răspunde acestei crize în creștere, SDA a lansat în România un proces de recrutare personalizat pentru corporațiile care sunt în căutare de profesioniști IT juniori - arată realizatorii studiului.

Infografic recrutare IT-isti by Anonymous laThOzTaXO on Scribd

Parallax

Vizualizari
8799
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
După cum zice „neamțul”: „what a load of crock!”
Pregătirea procesului de recrutare durează 8 ore doar dacă e efectuată de melci care dorm. Să fim serioși, dacă petreci mai mult de o oră cu pregătirea, ești ineficient la job.
Contactarea proactivă a candidaților se face prin e-mail blast și filtering, scrii un template și îl folosești repetat, dacă petreci 30 de ore făcând asta pentru fiecare job opening, ai o mare problemă.
NU se analizează 300 de CV-uri. Ar fi bine dacă s-ar face asta, dar în practică n-ai să vezi așa ceva. 15-20 maxim.
NU se face listă scurtă de candidați, a se vedea punctul de mai sus.
Interviuri cu 10 participanți? Ce înseamnă „participanți”? Aduni 10 candidați într-o sală și faci interviu cu ei la grămadă sau fiecare candidat are interviu la care participă încă 9 oameni, personal al firmei angajatoare? Trebuie clarificat.
Training-ul și job-shadowing-ul NU pot fi considerate pierderi sau cheltuieli, decât dacă ești genul de MBA care face infarct fiindcă s-au consumat cu 5% mai multe capse în firmă luna asta față de luna trecută.
„Studiile estimează că angajatul devine productiv după cel puțin 3 luni” - vreți să spuneți că timp de 3 luni nu produce NIMIC? Fantastic!
Despre ce cost al vacanțelor se bălmăjește aici?

Una peste alta, minciuni mai mari ca în acest articol rar am văzut. Despre faptul că un programator angajat poate aduce într-o singură lună profituri ce variază între câteva sute și câteva sute de mii de dolari nu se menționează, șșșșt că nu trebuie să știe lumea...
Trist...
poza de profil
RNC
STER
Corect, confirm scenariul recrutarii prezentat in raspuns! Procesul de recrutare este superficial, bazat pe "feelingul" HR-istei din fata ta, plictisita/prea obosita dupa lunga noapte din club si de mai apoi, care mai sta si pe Instagram/Facebook sa inregistreze live reactiile prietenelor/prietenilor ei la postarile spumoase de dimineata...
Autoarea are si citeva circumstante atenuante: a absolvit Jurnalismul - decit, sic! - , s-a parasutat si ea HR-ista intr-o firma - poti sa ii spui habarnista, fara nici o experienta in domeniu - si acum se baga singura in seama. Despre care "studii" vorbeste autoarea? Nu apar referintele, pe baza caror analize statistice a tras ea concluziile de mai sus? Fake-news, da, aici recunosc ca e "specialista"...
Nu stiu cine "tine" StartUpCafe.ro, dar cred ca ar fi necesar un filtru onest si corect care sa opreasca aberatiile publicate.
Un singur rind din prostiile debitate mi-a atras atentia: "SDA a lansat în România un proces de recrutare personalizat pentru corporațiile care sunt în căutare de profesioniști IT juniori " - deci tot articolul se reduce la o reclama patetica facuta moka pentru "Software Development Academy (SDA)" - WTF is SDA??? Jalnic...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri