Raluca Abrihan

Ministrul Finanţelor: Conturile firmelor vor fi deblocate imediat ce îşi platesc datoriile. Softul este gata

Thumbnail

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat că va fi modificat Codul de procedură fiscală în ceea ce priveşte popririle pe conturile firmelor cu datorii, astfel încât, imediat ce firma şi-a achitat datoriile să-i îi fie deblocate automat conturile. Ministrul mai spune că softul care va face deblocarea automată a fost finalizat.

"Am fost implicat în partea asta de a mă asigura că după ce s-a plătit datoria, să nu mai rămână conturile poprite, să nu mai trebuiască să anunți toate băncile și așa mai departe. S-a plătit datoria, se ridică poprirea. Cred că va fi Ordoanță dacă nu mâine, săptămâna viitoare care va incude aceste modificări de procedură fiscală. Softul este gata", a declarat Florin Cîţu într-un interviu pentru Adevărul Live.

Tot mai multe firme ajung în incapacitate de plată, în condițiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri, arată o analiză realizată anul trecut de Sierra Quadrant. S-a ajuns ca 1 din 3 companii să se confrunte cu dificultăți financiare.

Inclusiv firmele care au linii de finanțare bancară se confruntă cu dificultăți financiare. Datele BNR arată că, în acest an, întârzierile la plată au crescut semnificativ față de anul trecut.

Întârzierile la plată între 1 și 2 luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă față de august 2018 (116 mil.lei). Și întârzierile la plată între 15 și 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 mil. lei (august 2018), la 115 milioane de lei în luna iulie 2019.

Un sondaj recent arăta, de altfel, că 7 din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile.

 

Parallax

Vizualizari
1164
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri