Lupu Mirela

Ghid VIDEO pentru comercianți: Cum te pregătești pentru controalele fiscale de sărbători

Thumbnail

Pentru că vin sărbătorile și sigur se vor intensifica controalele inițiate de către Antifraudă,  am făcut un sumar al reperelor pe care le verifică, de obicei, echipele de inspectori, la un control antifraudă.

  • Vor solicita raportul X și vor verifica suma raportului cu suma de bani efectivă din casierie. Aveți grijă să nu aveți diferențe!

  • Vor lua prin sondaj documentele de intrare mărfuri/materii prime și vor verifica dacă există și dacă sunt corect întocmite documentele justificative de recepție: nir-urile să fie semnate, facturile de achiziție și de livrare să fie conforme cu Codul Fiscal (aveți în vedere art. 319, alin 20).

  • Nu uitați să aveți mențiunea pe facturile fiscale emise cu privire la capitalul social și, pe rapoartele z,  detalii exacte cu privire la locația unde aveți punctul de desfășurare a activității!

  • Aveți grijă să aveți bine delimitate gestiunile en-detail și en-gross, acolo unde este cazul!

  • Vor solicita rapoarte de gestiune, rețetare, fișe de magazie și orice document relevant pentru verificarea stocurilor, pot să vă facă și inventarul faptic.

  • Vă pot verifica rola jurnal – nu uitați să aveți detaliate produsele vândute.

  • Vor puncta rapoartele Z cu registrul de casă și vor urmări dacă există dovezi justificative pentru depunerea/retragerea banilor din casierie: dispoziții de plată, chitanțe, foi ridicare/depunere numerar la bancă.

  • Vor verifica dacă respectați plafoanele de plăți cash și dacă faceți plăți fracționate pentru aceleași tranzacții/bunuri peste limitele legale: 5000 lei persoane juridice și 10000 lei persoane fizice.

  • Vă pot solicita inventarul anual. Amenda pentru neefectuarea  acestuia este între 400 lei si 5000 lei (conf. art. 42 alin. 1 din Legea Contabilității). De cele mai multe ori, ca să nu plece cu mâna goală, organul de control apelează la această sancțiune.

  • Începută anul trecut și continuată anul acesta este o  campania a  Antifraudei împreună cu ITM-ul de verificare și corelare a informațiilor fiscale transmise prin declarațiile obligatorii cu programul efectiv  de lucru al angajaților; așadar aveți grijă la  aceste informații, mai ales că din luna august trebuiesc întocmite și fișele de prezență zilnică ale salariaților.

  • Aveți grijă să aveți la îndemână cărțile tehnice ale caselor de marcat și contractul de colaborare cu firma care vă face revizia anuală. Cumpărați rolele de hârtie de la cei cu care aveți contract și arhivați-le pe cele jurnal terminate.

  • Nu uitați să aveți fixată ora exactă pe casă de marcat, mai ales că, recent, s-a schimbat ora. Amenda poate ajunge la 3000 lei și le va fi la îndemână să vă sancționeze ușor și să aibă și dovezi!

  • Nu uitați să aveți afișele obligatorii la vedere și să aveți declarate, la fisc, adaosurile comerciale practicate (conf. art. 1 alin. f din Legea 12/1990)!

  • Nu neglijați să vă înregistrați și declarați punctele de lucru unde vă desfășurati activitatea, vă puteți trezi cu confiscarea veniturilor realizate, (conf. art. 3 din Legea 12/1990).

  • Și, obligatoriu, să aveți registrul unic de control la sediul social/punctul de lucru.

         Mult succes și vă doresc să nu fiți victima unui abuz!

Dacă ai și tu alte lucruri utile de adăugat la cele de mai sus sau poți descrie experiența ta după un control antifraudă, poți lăsa un comentariu pentru a putea fi la îndemâna și altor cititori/antreprenori.

Parallax

Vizualizari
350
Conţinut
Parerea ta despre articol
2.636
Just for testing :

interaction: 1.17

popularity: 2.94

publishing: 2.87

expertise: 3.33

rating: 2.636

Contabilitate
Mirela este expert contabil si consultant fiscal, membru CECCAR si CCF.Are propriul cabinet în Focșani unde oferă servicii de contabilitate, consultanță, resurse umane și expertiză contabilă.
Articole publicate : 13
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri