Raluca Abrihan

Firmele din România pot aduce mai mulţi muncitori din afara UE

Thumbnail

Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați). România se află pe primele locuri în UE în rândul ţărilor în căutare de muncitori din afara UE. Ce trebuie să ştie firmele care vor să angajeze astfel de lucrători.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 946/2017, contingentul pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, stabilit inițial pentru anul 2018, a fost de 7.000, din care: 4.000 lucrători permanenţi, 1.200 lucrători detașaţi, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiași companii), 500 lucrători înalt calificaţi, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari și 100 lucrători transfrontalieri.

Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptată după ce, în anul 2018, s-a observat o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate (numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenți eliberate în 2018 s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2017). Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%, în perioada 01.01. – 03.05.2018 – se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii.

Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis Ministerului Muncii și Justiției Sociale că la începutul lunii iulie erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucrători permanenți, iar contingentul de avize de detașare era epuizat. În contextul în care, la acea vreme, erau încă 204 cereri de eliberare în curs de soluționare și Inspectoratul General pentru Imigrări a semnalat faptul că a primit o serie de solicitări din partea mai multor companii care derulează, în principal, proiecte de dezvoltare imobiliară, Guvernul a decis majorarea numărului de lucrători permanenți de la 4.000 la 8.000 și a celor detașați de la 1.200 la 5.200.

De unde vin cei mai mulţi muncitori imigranţi

Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) și Moldova (181).

Din datele Inspecției Muncii rezultă că sunt activi 17.089 de salariați cetățeni străini non UE-SEE, cei mai mulți din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) și Vietnam (1.554).

Principalele domenii de activitate în care lucrează cetățenii non UE-SEE în România sunt: restaurante, construcția de nave și structuri plutitoare, comerț cu ridicata îmbrăcăminte și încălțăminte și lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, se mai arată în comunicatu transmis de Ministerul Muncii.

România, pe locul 2 în UE

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în rândul ţărilor cu cea mai mare cerere pentru muncitori din afara spaţiului UE, după Cehia, şi înainte de Portugalia sau Polonia, potrivit datelor Eurostat.

Pentru angajarea lucrătorilor străini, angajatorii români trebuie să parcurgă mai multe etape:

  • obţinerea avizului de angajare, a unei vize de lungă şedere și a dreptului de locuire pe teritoriul României,

  • eliberarea unui permis de şedere în scop de muncă sau în scop de detaşare și obținerea avizului de angajare. Acesta din urmă este eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formațiunile sale teritoriale, iar compania care îl solicită trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care să nu aibă obligaţii către bugetul de stat pe ultimul trimestru anterior depunerii cererii sau să nu se fi epuizat contingentul anual pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă.

De asemenea, străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut, conform OUG 194/2002.

Cu alte cuvinte, ei trebuie să primească un salariu mediu brut de 3.131 de lei.

Pachetul de beneficii pentru un angajat străin poate include biletul de avion spre România, cazare comună, iar în unele cazuri transport asigurat de la locul de cazare la locul de muncă și bilet de avion spre țara de origine la o anumită perioadă de timp. De asemenea, lucrătorii străini pot beneficia și de masă asigurată și bucătar specific regiunii din care provin. Pentru a facilita acomodarea acestora, angajatorii pot asigura grupului un reprezentant care vorbește o limbă de circulație internațională.

Parallax

Vizualizari
3965
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri