Denisa Crăciun

Concediu 2022: 30% dintre români cheltuie la fel de mult ca în 2021 pentru vacanța de vară

Thumbnail

Peste 30% dintre români scot din buzunar la fel de mult ca în anul 2022 pentru vacanța din această vară, în contextul în care costurile de trai au crescut, conform platformei de recrutare online BestJobs.

În contextul inflației, 19% dintre români au redus bugetul cu 30-50%, potrivit datelor platformei de recrutare, în timp ce 41% dintre cei chestionați care și-au făcut planuri pentru vacanță susțin că se așteaptă să cheltuie mai mult în 2022.

Totodată, 9% au de gând să rămână acasă în vacanță și să nu cheltuie nimic.

„Dacă anul trecut, pandemia a influențat planurile de concediu ale românilor, în prezent, provocarea este dată de contextul economic, care pune presiune pe bugetele de vacanțe. Cu toate acestea, vacanțele și perioadele fără a sta cu gândul la muncă sunt absolut necesare pentru sănătatea mintală și pentru prevenirea stării de burnout, în special după ultimii doi ani, în care interacțiunile sociale și călătoriile au fost limitate. Aceste nevoi nu ar trebui ignorate, iar angajatorii ar trebui să se asigure că angajații au parte de timp liber suficient”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

  • Aproape 35% dintre angajații români ce au participat la sondaj spun că nu mai au nicio zi de vacanță rămasă din anul trecut.
  • Alți 31% și-au păstrat mai puțin de 10 zile pentru acest an, 16% mai au între 10 și 20 de zile, iar 7% au chiar peste 20 de zile disponibile.
  • Cu toate acestea, 47% au de gând să își ia liber între 5 și 10 zile consecutive pentru vacanța de vară, în timp ce 26% vor să își ia peste 10 zile.
  • 8% își vor lua mai puțin de 5 zile, iar 19% nu sunt încă siguri dacă își vor lua concediu.

Concediu 2022. Ce destinații aleg românii

Anul trecut, peste 22% dintre români spun că au plecat în destinații exotice, în timp ce 31% și-au organizat concediul în România, din motive ce țin de sănătate.

Doar 8% au plecat și în țară și în străinătate, iar 22% au stat acasă. Situația din acest an este diferită.

În ciuda îngrijorărilor economice și a blocajelor recente din aviație, dintre cei care și-au făcut planuri de concediu în această vară, aproape 45% au declarat că vor petrece zilele libere în afara țării.

36% vor face vacanța în țară, în afara localității, în timp ce peste 20% au ales să își împartă concediul între destinații locale și străinătate.

Când vine vorba de cazare, 51% dintre respondenții la sondaj preferă hotelul sau pensiunea și 14% iau în calcul să-și petreacă vacanța într-un apartament închiriat în regim hotelier.

Alții au găsit soluții prietenoase cu bugetul lor, cum ar fi să se cazeze la prieteni, rude sau cunoștințe (6%), să își plănuiască vacanța în zona unde au o proprietate personală (4%) sau să meargă cu cortul (3%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 23 iunie - 07 iulie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Parallax

Vizualizari
257
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri