Denisa Crăciun

O companie românească de inginerie vrea să construiască un parc fotovoltaic în Giurgiu

Thumbnail

O companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB) vrea să construiască un parc fotovoltaic de dimensiuni mari cu o putere instalată totală cuprinsă între 40 – 60 de MWp – MW instalați și vrea să intre pe piața producției de energie regenerabilă.

Simtel Team (simbol bursier SMTL), fondată în 2010 de 3 absolvenți ai Facultății de Electronică și Telecomunicații, achiziționează un teren industrial de aproape 840.000 mp (aprox. 84 de hectare) în intravilanul orașului Girugiu pentru a dezvolta parcul fotovoltaic, conform unui comunicat transmis miercuri StartupCafe.ro.

Construcția la cheie a proiectului fotovoltaic este evaluată la aproximativ 40 milioane de euro, iar amortizarea investiției va avea loc în 5 - 7 ani, în funcție de prețul energiei stabilit în piață.

Parcul fotovoltaic va produce aproximativ 52.000 - 78.000 MWh anual, energie ce poate alimenta în fiecare an peste 14.000 de gospodării. Acest lucru înseamnă o reducere cu peste 67.000 tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon, susține compania.

„În momentul în care am decis să venim pe bursă, unul dintre planurile de creștere pe care le aveam în vedere era legat de intrarea pe piața de producție de energie electrică din surse regenerabile. Ne bucurăm că într-un timp rezonabil am reușit să identificăm un prim teren potrivit pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic și că am parcurs deja etapele necesare în vederea achiziționării acestuia. Dispunem de toate resursele necesare pentru realizarea unui astfel de proiect datorită experienței acumulate în urma construirii „la cheie” a peste 150 de proiecte fotovoltaice pentru clienți, asigurării mentenanței totale în parcuri fotovoltaice, ce au o putere instalată de peste 125 MWp și a mentenanței doar pentru invertoare pentru peste 70 de centrale electrice fotovoltaice - CEF, aproximativ 300MWp” a declarat Iulian Nedea, co-fondator și CEO (director general) Simtel Team.

Terenul pentru care compania a încheiat un contract de achiziționare aparține de Uzina Termoelectrica Giurgiu S.A., care se află în insolvență și include și un lac care se întinde pe aproximativ 160.000 mp din suprafața totală a acestuia.

Tranzacția, a cărei valoare se ridică la aproximativ 0,8 milioane de euro, va fi supusă aprobării în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, pe care Simtel o va convoca în următoarea perioadă.

Terenul a fost achiziționat parțial din capitalul atras de la investitori în timpul unui plasamentul privat care a avut loc în mai 2021.

Cine este Simtel Team

Simtel Team a fost înființată în anul 2010 de către trei absolvenți ai Facultății de Electronică și Telecomunicații – Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Compania activează în trei domenii de business: energie regenerabilă, telecomunicații, și automatizare industrială, iar pentru fiecare dintre aceste linii de afaceri livrează proiecte atât în România, cât și în străinătate.

Principalele servicii furnizate de Simtel, orientate per linie de business sunt: construire la cheie și mentenanță pentru centralele electrice fotovoltaice, servicii la cheie de construire a rețelelor de comunicații mobile pentru operatorii de telecomunicații, și automatizarea proceselor industriale prin linii de producție automatizate, acționări electrice și roboți industriali.

În 2020, Simtel Team a înregistrat o cifră de afaceri de 42 milioane de lei, EBITDA de 5,8 milioane de lei și un profit net de 4 milioane de lei. Din cifra totală de afaceri generată în 2020, 69% din venituri au provenit din proiecte în domeniul energiei regenerabile, 28% din proiecte de telecomunicații și 2% din proiecte în domeniul automatizării industriale.

Rata de creștere anuală compusă (CAGR) a cifrei de afaceri pe perioada ultimilor trei ani a Simtel Team a fost de 73%, determinată, în principal, de cererea tot mai mare de servicii de inginerie în sectorul energiei regenerabile. Simtel este lider în România în construcția centralelor electrice fotovoltaice. Compania a construit peste 17 MWp din totalul de 40MWp realizat în perioada 2019-2020, în România.

În iunie 2021, Holding, vehiculul de investiții controlat de Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, a achiziționat o participație de 5% în afacerea antreprenorială românească de inginerie și tehnologie, Simtel Team.

Parallax

Vizualizari
1457
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri